To mennesker i sikkerhedsdragter på noget, der kunne være en strand. Himlen er skyfri

Om dette arrangement

Tid
12:00
Pris
Fri entré
Lokalitet
Hjemmestreaming
Sted
Hjemme hos dig selv
Arrangører
Målgruppe
For voksne
Arrangementer for voksne

Genudsendelse af hjemmestreaming: Forureningsskandalen i Kærgård Klitplantage

04.05.21
Se eller gense foredraget i tidsrummet tirsdag 4/5 kl. 12.00 til onsdag 5/5 kl. 12.00

I næsten 20 år - 1956-1973 - kørte tankvogne i pendulfart mellem det tidligere Grindstedværket og Kærgaard Klitplantage og dumpede i alt 286.000 kubikmeter stærkt forurenet spildevand i seks gruber mellem klitterne. Denne forurening kaldes med rette for en af de største i Danmark. Udsivning fra gruberne har forurenet jord, grund- og badevand, og der blev i 1964 indført badeforbud på en 800 meter lang strækning, som senere er blevet udvidet til 1.400 meter.

Geolog og projektleder på oprensningen i Kærgaard Klitplantage, Jørgen Fjeldsø Christensen, Region Syddanmark, har studeret skandalen. Få historien bag forureningen fra Grindstedværket i perioden 1956-1973, og hvad er der sket efter deponeringen.

I 2007 overtog Region Syddanmark opgaven med at håndtere den massive forurening. Siden er der blevet fjernet tonsvis af forurening fra gruberne, og nu forestår den sidste etape med at rense grundvandet under gruberne, så restriktioner i området kan blive fjernet inden for en overskuelig årrække.

Jørgen Fjeldsø Christensen gennemgår oprensningsprocessen, samt udvikling af nye metoder til oprensning af det forurenede grundvand.  Også hvad der sker med den tilbageværende restforurening, om badeforbud, afgravning af gruberne m.v.

LIVEstreaming

Obs. Dette er en genudsendelse af vores livestreaming-arrangement fra den 15/4. Du vil modtage bekræftelse på din tilmelding og senere vejledning i, hvordan du deltager. Vi guider dig trygt igennem forløbet.

Der lukkes for billetsalg mandag den 3/5 kl. 12. Fri entré

 

Tags