Nyttige links om EU

På denne side har vi samlet en lang række nyttige links til informationer om EU.

Generelt om EU

Dit Europa. Hjælp og rådgivning for EU-borgere og deres familier. EU’s egen hjemmeside henrettet til alle borgere i EU. Her kan du læse om dine rettigheder og finde praktiske tips til at bo, studere, arbejde og rejse i EU.

Europa kommissionens repræsentation i Danmark. Her kan du følge med i Europa kommissionens arbejde fra en dansk vinkel. På siden finder du hver dag en opdateret version over hvad dagens aviser skriver om EU, samt et arkiv over dette som går tilbage til december 2016

Europa kommissionen. EU-Kommissionens officielle hjemmeside. Kommissionens samlede hjemmeside. Læs blandt andet om kommissionens prioriteter og lederskab.  

Europa Parlamentets kontor i Danmark. Her kan du følge De danske Europa-Parlaments medlemmers arbejde i Parlamentet. Hver måned holder de online debatter med MEP’er og eksperter. 

Europa Parlamentet. Her kan du holde dig opdateret om alt der foregår i parlamentet. Følg udvalgsmøderne live, læs medlemmerne twitter opslag om EU, få adgang til kalender og dagsorden for plenarmøderne mm.

Det Europæiske Råd. Det Europæiske Råd består af statsledere fra alle medlemslandene. Det er den institution der fastlægger EU's politiske retning og prioriteter. Ud over at følge dette arbejde, kan du også læse om Rådet for Den Europæiske Union, samt følge dets roterende formandskab.

Den europæiske Unions publikationskontorHer finder du alle EU’s officielle udgivelser. Her er både årsrapporter, undersøgelser, informationsbrochurer, magasiner og forskning artikler. Alle publikationer er som minimum tilgængelige på engelsk. En stor del er dog også oversat til dansk.

Eurostat. Her finder du statistik på alle EU’s medlemslande.  Du kan også lytte til podcasten Stats in a Wrap, der ud fra et statistisk perspektiv sætter fokus på forskellige samfundsmæssige problemstillinger.

Folketingets EU-oplysning. Folketingets EU-Oplysning er et politisk neutralt informationskontor, der svarer på alle faktuelle spørgsmål om EU. På deres hjemmeside finder du også letforståelige beskrivelser om EU’s politiker, institutioner, lovgivning mm.

Udenrigsministeriets EU-information - EU. Udenrigsministeriets hjemmeside giver et indblik i Danmarks rolle i EU og EU’s rolle i verden. Udenrigsministeriet udarbejder ugentligt en liste over sager i EU-domstolen af dansk interesse.

Lovgivning, Rettigheder og traktater

EUR Lex Her finder du den europæiske unions lovgivning. Dvs. alle gældende direktiver, forordninger samt forberedende retsakter. Du kan også finde forslag til direktiver, der endnu ikke er vedtaget. Dokumenterne er tilgængelige på de officielle EU-sprog. På EUR-Lex hjemmeside har du desuden adgang til EU-Tidende, hvor nye love offentliggøres.

EU Protokoller Oversigt over EU protokollerne tilknyttet EUF-traktaten og EU traktaten, der alle kan læses i fuld længde på dansk. Protokoller er, i modsætning til erklæringer, juridisk bindende og kan kun ændres ved en traktatændring.

EU-direktiver Oversigt over alle EU-direktiver siden 1996, der alle kan læses i fuld længde på dansk

Den Europæiske Unions Charter om grundlæggende rettigheder Chartret om Grundlæggende Rettigheder i Den Europæiske Union fastslår politiske, sociale og økonomiske rettigheder for borgere og beboere i Den Europæiske Union som en del af EU-lovgivningen.

Den Europæiske Unions domstol Her kan du følge seneste domme og forslag til afgørelser i EU’s domstol.

Forbruger Europa Forbruger Europa tilbyder gratis vejledning i dine rettigheder som forbruger i EU. De hjælper også med at oprette klagesager til rette myndigheder.

Solvit Hvis du som EU-borger eller -virksomhed oplever problemer i et andet EU-land, fordi en offentlig myndighed ikke følger reglerne, kan Solvit hjælpe. Solvit minder de pågældende myndigheder om dine EU-rettigheder og samarbejder med dem om at løse problemet.

For virksomheder, organisationer og erhvervsliv

Det syddanske EU-kontor i Bryssel Det Syddanske EU-Kontor hjælper institutioner, offentlige myndigheder og virksomheder med internationalt samarbejde i forbindelse med at søge EU-støtte eller blive en del af eksisterende EU-projekter.

Dit Europa for erhvervslivet Her finder du relevante EU oplysninger for erhvervs drivning f.eks. om moms og told, personale, finansiering og miljøkrav. Hjemmesiden er udarbejdet i samarbejde mellem Europa-Kommissionen og de nationale myndigheder

Erhvervsstyrelsen Hvilke rettigheder og regler gælder for din virksomhed, når du handler på EU’s indre marked? Find svaret på erhvervsstyrelsen hjemmeside.

Job og uddannelse i EU

EURES - Den europæiske portal for jobmobilitet Her finder du oplysninger om job- og uddannelsesmuligheder i Europa. Eures også hjælper arbejdsgivere i at rekruttere udenlandsk arbejdskraft.

European Personnel Selection Office (EPSO) Hvis du ønsker at arbejde I en af EU’s mange institutioner, så finder du alt den nødvendige information her. EPSO er nemlig EU’s jobrekrutteringsenhed

EU Careers Denmark Her kan du holde øje med hvilke arrangementer og tilbud EPAS har i Danmark.

Erasmus Her kan du læse om mulighederne for at tage på udveksling i et andet land med Erasmus+.

Eurodesk - det europæiske informationsnetværk for unge Eurodesk fokuserer på information om Europa til unge omkring uddannelse, arbejde, fonde. Netværket har kontakter i hele EU.

Det europæiske solidaritetskorps Hvis du er mellem 18 og 30 år, og ønsker at gøre en forskel for et lokalsamfund, kan solidaritetskorpset hjælpe dig, enten økonomisk eller rådgivningsmæssig. På siden finder du projekter der søger frivillige og praktikanter, samt enkle fuldtidsstillinger.

For undervisere

Europa parlamentets ambassadørprogram Bliv Europa-Parlaments ambassadørskole og bliv en del at et netværk, som giver skoler mulighed for at involvere sig i en lang række aktiviteter, der organiseres af Europa-Parlamentet.  Du finder også frit tilgængelig undervisning materiale på siden. 

European schoolnet Academy Her finder du en række online forløb for lære, der ønsker at opkvalificere sig. Det kan være ift. Undervisning i kodning, kritisk tænkning bæredygtighed mm. Alle kurser er gratis. Siden indeholder også case eksempler, tutorials og publikationer. I skoleåret 22/23 rykker etwinning over på denne platform. Etwinng er europas største netværk for

Europeana Teaching Europana er en blog med forskellige lærings scenarier der tager udgangspunkt i den digitale tilgængelige europæiske fællesarv, som findes på Europeana’s hovedside.

Huset for europæisk historie Huset for Europæisk historie har lavet fire undervisningsforløb med udgangspunkt i temaer fra deres permanente udstillinger; ligestilling, identitet, grænser og konflikter. . Selvom der tages udgangspunkt i udstillingerne, er forløbene tilrettelagt således at de sagtens kan gennemføres uden et museumsbesøg.

Forlaget Columbus, EU-undervisning Forlaget Columbus har med støtte fra Europa Nævnet tre undervisningsvideoer, med tilhørende diskussion spørgsmål. Materialet er til fri afbenyttelse.

Deo undervisning DEO står for Demokrati i Europa Oplysningsforbundet. De holder offentlige debatmøder, udgiver bøger og EU-undervisningsmateriale. Sidst nævnte kan du finde via overstående link

EU’s lære og elev hjørne På denne hjemmeside kan du finde EU’s eget undervisningsmateriale. Der er materiale til alle aldersgrupper.  På siden kan også netværke med andre lærer fra EU's medlemslande.

Europabevægelsens EU-skole Den Danske Europabevægelse er en selvstændig dansk tværpolitisk organisation som arbejder for et tæt, fredeligt samarbejde mellem de europæiske befolkninger. Via linket finder du deres undervisningsmateriale

Folketingets EU-oplysning Folketingets EU-oplysning tilbyder også undervisningsmateriale til grundskoler og ungdomsuddannelser.

Oplev Europa Oplev Europa er Europa-Parlamentets og Europa-Kommissionens gratis interaktive besøgscenter. Det kan opleves ved Nørreport i København. Hvis man er en skoleklasse eller større gruppe, kan man kombinere et besøg med et oplæg.

Nyt Europa Nyt Europa er en nonprofitorganisation, som arbejder for et bæredygtigt og demokratisk EU. De tilbyder også undervisning, hvor eleverne får mulighed for at diskuterer forskellige EU-problematikker og bruge deres viden om EU

EU og Kultur

Europeana Hjemmesiden har samlet store dele af den europæiske kulturarv i digitale formater fra over 3.700 europæiske institutioner. Der er både tekst, foto, video, lyd og 3D modeller. Største delen af materialet er i offentligt domæne, hvilket vil sige at du må kopier modificere og distribuere materialet som du vil.

LUX – The European Audience Film Award Hvert år nominere en jury en række film, som publicum I alle medlemslande kan stemme på.  I 2021 var Druk af Thomas Winterberg nomineret, og i 2022 Flygt af Jonas Poher Rasmussen Følg med i fremtidige og tidligere nomineringer på hjemmesiden. Det er også her du stemmer på din yndlingsfilm

EU Prize of Literature Formålet med prisuddelingen er at sætte fokus på den europæiske litteraturs diversitet. På hjemmesiden kan der læses uddrag af alle nominerede forfatters værker, både på deres modersmål og oversat på engelsk.  De danske forfattere der har været nomineret siden prisen blev udgivet første gang i 2009 er; Adda Djørup, Asta Olivia Nordenhof, Bjørn Rasmussen og Kristian Bang Foss.

 

EU’s informationsside for folk, der er flygtet fra Ukraine  
Інформація для людей, які тікають від війни в Україні. På hjemmesiden kan du bl.a. læse om deres rettigheder, uddannelse, sundhedsydelser, arbejdsmuligheder mm.  Siden er tilgængelig på ukrainsk og alle EU’s 24 officielle sprog. 

Fandt du ikke hvad du ledte efter?

Så kan du måske finde det via en af EUs officielle hjemmesider. Her finder du en opdateret version af alle EU’s officielle hjemmesider. Der er i skrivende stund 72 institutioner og agenturer med egen hjemmeside.

Du er også velkommen til at kontakte europedirect@varde.dk, hvis du ikke kan finde den information, du søger.