Fonde, puljer og legater

Der er flere muligheder for at få hjælp med den konkrete ansøgningsproces. Hvor du præcist bør henvende dig, og hvad du præcist kan få hjælp til, afhænger dog både af, hvilken form for støtte du søger, og hvor du hører til geografisk.

Få hjælp med ansøgningen

  1. Region Syddanmark tilbyder borgere og virksomheder tilknyttet regionen, konkret og personlig rådgivning til ansøgningsprocessen. Du kan se mere om deres services og om ansøgningsprocessen på EU-kontorernes hjemmesider.
  2. EU-DK Support er et landsdækkende netværk af offentlige rådgivere, der tilbyder gratis rådgivning om eu-finansiering inden for følgende programmer: Horizon Europe. Erasmus+, Interreg, Creative Europe, Connecting Europe Facility, LIFE, Digital Europe og Indre Markedsprogrammet. Her kan du læse mere om gratis rådgivning om EU-finansiering.
  3. Ønsker du at ansøge Horizon Europe, kan du få et økonomisk tilskud til at skrive selve ansøgning fra Uddannelses- og forskningsministeriet. Her kan du læse mere om at få tilskud til at skrive ansøgningen. Ministeriet tilbyder også individuel rådgivning og vejledning. Her kan du læse mere om Horizon Europe.

Alle EU’s puljer, fonde og ramme programmer samlet et sted

Funding and Tenders Portal er en samlet portal for alle ansøgere og deltager i EU's programmer og fonde. På portalen finder du information om frister, betingelser og procedure. Afholdes der officielle webinarer om puljer og programmer offentliggøres disse på portalen. Læs mere om portalen Funding & Tenders. Alle ansøgere af EU-midler skal for at søge oprette sig med PIC-nummer (Participant Identification Code). Dette gøres også på Funding and Tenders Portal. Her finder du EU’s egen guide til, hvordan du bruger portalen.

Kort beskrivelse af de vigtigste puljer og programmer

Interreg projekter

Interreg-projekter er karakteriseret ved, at de inddrager projektpartnere på tværs af sektorer (lokale, regionale og nationale myndigheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, interesseorganisationer, NGO'er, små- og mellemstore virksomheder) og har stort fokus på kapacitetsopbygning og implementering af projektresultaterne. 

Danmark er med i 5 Interreg A- og B-programmer (link til de enkelte programmer):

Erasmus +

EU’s rammeprogram for uddannelse, ungdom og sport. Under rammeprogrammet er der både puljer for enkeltpersoner og organisationer. Programmet er bedst kendt for at støtte udlandsophold for studerende, men støtter også videns alliancer, kapacitetsopbygning, almennyttige sportsaktiviteter mm. Få det fulde overblik over dine muligheder med Erasmus +

Creative Europe

Creative Europa arbejder for at bevare og udvikle den kulturelle og sproglige mangfoldighed i Europa, samt styrke de kulturelle og kreative sektorers konkurrenceevne.  I programmet findes forskellige puljer for for eksempel teater, film, musik, litteratur, kulturarv mm. Enkle personer kan ikke søge midler ved Creative Europe. Dertil skal den ansøgende organisation have været aktiv i minimum to år.  Find EU's officielle side for programmet EACEA

Det danske Filminstituttet og Slots- og kulturstyrelsen er gået sammen om at rådgive danske aktører i at søge puljemidler i Creative Europe, under navnet Creative Europe Desk. På Slots- og kulturstyrelsens hjemmeside finder du alle informationer, når du skal søge puljemidler.

LIFE

LIFE er EU's tilskudsordning for natur, miljø og klima. Programmet yder støtte til projekter, der bidrager til at gennemføre EU’s miljø- og klimapolitik.  Find LIFEs officielle hjemmeside her.

Horizon Europe

Horizon Europe er EU’s rammeprogram for forskning og innovation i perioden 2021-2027. Du finder HORIZON EUROPEs officielle side her. Uddanelses og forskningsministeriet har også en side om HORIZON EUROPE, som giver et rigtig godt overblik. Ministeriet afholder løbende webinarer om Horizon Europe. Følg med og gense webinarer om Horizon Europe.

Eurostars

Eurostars er et EU-program rettet mod små og mellemstore innovative virksomheder. Eurostars drives af EUREKA, et mellemstatsligt netværk, som involverer 37 lande. Formålet med Eurostars er at styrke europæisk konkurrenceevne, skabe nye job og støtte innovative SMV'er.
Her kan du læse mere om Eurostars.

Fonde der støtter oplysning og debat om EU

Europa-Nævnet

Europa-Nævnet støtter projekter og arrangementer, der fremmer debat og oplysning om Europa. Europa-Nævnet fordeler støttemidler gennem forskellige puljer, der kan søges af hhv. partier, organisationer eller privatpersoner. Tre af puljerne er til 3-årige aktivitetsprogrammer, mens en pulje støtter enkeltstående aktiviteter, som gennemføres inden for et år. Nævnet fordeler årligt 19, 4 mio. kr. 

Har du brug for yderligere information?

Europe Direct Bornholm har lavet en beskrivelse af 19 forskellige programmer og puljer, som du finder her:  Overblik over EUs puljer og programmer (pdf).

En række af de EU-fonde, du kan søge, er forvaltet af Erhvervsstyrelsen. Dette gælder blandt andet EU’s regionalfonde og Socialfond plus. Du kan læse mere om EU-fondene på Erhvervsstyrelsen hjemmeside.