Billedet forestiller en kvinde i en overdådig rød kjole. Hun sidder i skoven ved siden af nogle meget store svampe.

Fantastisk fantasy til børn og unge

23.07.20
Bliv opslugt af fantastiske fortællinger på Randers bibliotek.

Fantasy-genren er i dag mere populær end nogensinde før, både blandt børn, voksne og unge. Fra Harry Potter, over Skammerens Datter og til Vildheks bliver fantastiske fortællinger om mod, magi og eventyr ivrigt slugt på børneværelser over hele landet, og her på Randers bibliotek hjælper vi gerne til. Så hvis i skulle være nået til den sidste bog i en serie, eller leder efter et godt sted at starte, så bringer vi her otte grundigt udvalgte fantasy-titler fra vores hylder til børn og unge i alle aldre. God fornøjelse!

 

Gode til højtlæsning, eller til dem der er klar til at læse "rigtigt" selv:

Krigerkattene: Ud i Vildnisset
I generationer har fire klaner af vildkatte delt den dybe skov imellem sig, i respekt for de love og regler som deres forfædre nedsatte. Men forræderi og fare truer nu den ædle og modige Tordenklan, og den skumle og svigagtige Skyggeklan vokser sig stærkere dag for dag. Ud i Vildnisset er den første bog i Erin Hunters serie om krigerkattene og egner sig perfekt til både højtlæsning og til selvstændig læsning for den 7-11 årige.

Tarans første rejse
Tarans første rejse, der er den første bog i Lloyd Alexanders serie, "Kampen og Landet Prydain", var faktisk den allerførste fantasy bog jeg selv fik læst højt som barn. Og selv det efterhånden er rigtig mange år siden nu, så er bogen bestemt stadig værd at anbefale i dag. Historien foregår i det fantastiske land Prydain, baseret på den gamle walesiske mytologi. Her bliver grisspasserassisten Taran kastet ud i et forbløffende eventyr i jagten på den magiske spådomsgris, Hen Wen, der også jages af den grusomme hærføre, Den Hornede Konge. 

 

Til dem der kan, og vil, selv:

Erik Menneskesøn
Lars-Henrik Olsens historie om den 13-årige dreng Erik, der under et voldsomt tordenvejr hentes fra vores nutidige verden til de gamle nordiske guders hjem, Asgård, af selveste tordenguden Thor. Her bliver Erik kastet ud i et utroligt eventyr sammen med Thors datter Trud blandt guder, jætter, trolde, dværge og alfer i deres forsøg på at finde og frelse den evige ungdoms gudinde, Idun, som de onde jætter har bortført.

Knusum Kranikum
Dennis Jürgensen er kendt og elsket for sine utallige humoristiske bøger for børn og unge som Kærlighed ved første hik og serien om Freddy og Monstrene, men hans fantastiske evne til at kombinere humor, gys og fantasy kommer for alvor til sin ret i serien Krøniker fra Kvæhl. De to 12-årige børn, Arnold og Catharina opdager ved et tilfælde at de ved at presse deres hænder mod hinanden, kan få adgang til den skumle og skrækindjagende verden Kvæhl, befolket af trolde, hekse, varulve og andre rædsler. Her hersker den frygtede vampyrdæmon Knusum Kranikum som pønser på at opnå udødelighed, men som skal bruge to menneskebørn som den afgørende ingrediens i sin udødelighedseliksir. 

 

Til de mellemstore:

Shamran
Bjarne Reuters dunkle og dystre historie om drengen Filip, der opdager et mystisk maleri i det nye hus hans familie er flyttet ind i. Maleriet virker uforklarligt dragende på Filip og begynder at hjemsøge hans drømme, indtil den nat hvor tre mænd pludselig træder ud af maleriet og tager Filip med til deres hjemland Tronn. Her hersker en almægtig tyran som ingen nogensinde har set, men er det Filips skæbne at befri landet Tronn, eller er det noget helt andet der forventes af Den Som Kommer?

Den Sorte Rytter
David Eddings serie om drengen Garion, der er udvalgt af en ældgammel profeti, begynder med Den Sorte Rytter, hvor Garion bliver kastet ud på en livsfarlig rejse i spådommens spor. Hans tante og en gammel vagabond fra hans barndomsgård viser sig at være flere tusind år gamle magikerer som i generationer har vogtet over Garions familie, indtil den dag han var klar til at indtage den forbløffende rolle som profetien har udset til ham.

 

Til Teenagerne:

De Første Tegn
Den første bog i Margaret Weis og Tracy Hickmans episke krønike om de legendariske dragelanser i den fantastiske verden, Krynn. Historien er baseret på fantasy rollespillet Dungeons and Dragons, og følger Tanis Halv-elver og hans lille gruppe af venner og allierede på deres farefulde færd for at bringe gudernes velsignelse tilbage til verden. Men overfor denne lille, modige gruppe af eventyrerer står selveste mørkets dronning, Takhisis, og hendes hær af frygtindgydende drager.

Stormfront
Stormfront er den første bog i "Dresden-filerne", Jim Butchers serie om Chicagos eneste registrerede troldmand (han står i telefonbogens gule sider), Harry Dresden der arbejder som privatdetektiv og okkult konsulet for Chicagos politi på mystiske og makabre sager hvor overnaturlige kræfter har været på spil. Stormfront er, indtil videre, det eneste bind i serien der er oversat til dansk. Men hvis man har mod på at prøve kræfter med at læse på engelsk, så strækker serien sig indtil videre over hele 15 bind.

Oprindeligt skrevet af Randers Bibliotek.

Materialer