Tegning af barn der tænker

Forunderlige fagbøger til børn

15.03.21
Dinosaurer, marsmænd, kroppen og stjernerne. Børn har en tendens til at blive komplet opslugt af helt særlige emner og fænomener. Her har jeg fundet bøger med flotte billeder og små tekster, som kan læses sammen med børn i børnehavealderen - og få gode råd til højtlæsningen med på vejen.

Dinosaurer, marsmænd, kroppen og stjernerne. Børn har en tendens til at blive komplet opslugt af helt særlige emner og fænomener, nørde helt ned i detaljerne, for så efter en rum tid måske at finde helt nye sager at stikke deres nysgerrige næser dybt, dybt ned i. Og det er jo helt vildt fantastisk og naturligt, når man tænker efter – for de opdager måske mange af de fascinerende fænomener og sammenhænge for første gang! Egentlig er det vel bare os andre, der lidt for ofte glemmer at undres?!

Fagbøger er vitaminer til hjernen

De små forskertyper har fat i den lange ende - viden om nye steder og mennesker, historiske og nuværende begivenheder samt videnskabelige opdagelser er alt sammen med til at udvide børnenes baggrundsviden, udvikle kritisk sans og forståelse og ikke mindst læselyst. De mange grunde til, at man læser fiktive historier højt – at finde ro, nærvær, at underholde, inspirere, forklare og selvfølgelig at præsentere børn for nye ord – følger naturligvis med i læsningen af fagbøger.

Så det er bare om at komme i gang!

Sådan gør du

Når man vælger fagbøger til børn, er det virkelig vigtigt at finde bøger med flotte billeder og alderssvarende sprog og emner.

  • Vælg først og fremmest bøger, der tilfredsstiller børnenes egne interesser som f.eks. bøger om en særlig person, dinosaurer, insekter, maskiner, sport, mumier og vikinger. Der er ingen grænser for, hvilket emne og viden der kan være at hente i bøgernes verden.
  • Brug en ekspressiv tone, når du læser højt – det er med til at engagere ungerne.
  • Hold pauser indimellem og stil åbne spørgsmål som ”Hvad synes du om det?”, ”Hvad får det dig til at tænke?” Opmuntr desuden til, at barnet selv stiller spørgsmål undervejs. Hvis du har læst bogen før, ved du måske, hvor de gode samtaleemner er.
  • Snak om de vigtige ord og sætninger, så du er sikker på, at barnet forstår dem.

Her har jeg fundet bøger med flotte billeder og små tekster, som kan læses sammen med børn i børnehavealderen. Hvis I ikke finder nok viden om jeres specifikke yndlingsdyr, kan I evt. prøve serien om dyreungerStraarups fakta-mini-serie eller Store dyr. Hvis man vil finde læsning til lidt ældre børn, kan f.eks. "Læs med Sebastian Klein"-serien, Wow - vild viden-serien eller Fakta-maxi-serien anbefales.

God fornøjelse!

Oprindeligt skrevet af Dagmar, eReolen.

Tags
Materialer