Billedet er i sorthvid og forestiller en kvindes ansigt set i profil. Som baggrund er der figurer, der ligner molekyler og DNA-strenge. Hele billedet har en følelse af science fiction.

Fra det inderste til det yderste rum

06.07.22
Science fiction noveller: Få inspiration til nye og gamle forfattere - og bunker af gode historier.

Science fiction som genre har altid haft en kærlighedsaffære med novellen som form. Den kan naturligvis følge sine rødder meget længere tilbage i litteraturhistorien, men genren fik sit navn - omend som scientifiction - af Hugo Gernsback i novellemagasinet Amazing Stories tilbage i 1926. Og den korte fortælling har fortsat med at være stedet, hvor ideen bliver afprøvet, nye teknikker søsat og en stor del af den fortsatte diskussion, som en genre er, foregår.

 

Også i Danmark har novellen fortsat med at leve sit eget liv, selv om det ikke er en form, der trækker overskrifter og skaber bestsellere (med ganske enkelte undtagelser). Nye forfattere er dukket op i små fanzines og udgivelser fra småforlag for at vokse sig større - nogle af dem har kastet sig over romanerne, mens andre har holdt forbindelse til novellerne. Men novellerne er fortsat med at komme. Det er endda blevet til en årlig antologi fra Science Fiction Cirklen, hvoraf en del har fundet vej her til eReolen.

 

Jeg har undersøgt de virtuelle hylder for at finde en god samling bøger, der byder på et hav af forskellige tilgange til genren og et hav af forskellige forfattere. Det er et godt sted at møde genren som ny læser - eller finde nye forfattere, hvis man tror, man har læst det hele i forvejen. Der er både nyt og gammtl, dansk og udenlandsk.

 

Oprindeligt skrevet af Janus Andersen, eReolen.

Tags
Materialer