Litteratur til urolige tider: Britiske dagdrømme

12.04.20
Når tvivlen griber dig: keep calm and keep reading.

I disse for vort land så trængte tider er det på sin plads med litteratur, der betrygger, beroliger og tilbyder en (tiltrængt) flugt fra hverdagens lurende klaustrofobi. Mød 'Litteratur til urolige tider': Her vil vi introducere dig til vores (de biblioteksansattes) tried-and-true teknikker til litterær selvhjælp. Vi begynder med det pæne te-stel, strittende lillefinger og et dyk ned i elskede, ærkebritiske historier.

Til Austen-junkien i os alle: Consider the spin-off 
Hermed en skråsikker påstand: I hjertet af enhver anglofil læsers besættelse står Jane Austen. For hvad er essensen af vores drøm om den britiske roman? Bidende social satire? Uforlignelig prosa? Forknytte forelskelser i karambolage med et ubønhørligt høflighedskodeks? Læser: Alt dette er Jane Austen. Mangler du så meget som en enkelt af hendes bøger: Get thee to eReolen. 

Dog: Er du løbet helt tør for Austen-titler, hvad da? Her kan det være på tide at ty til den moderne bogverden, hvor en perlerække af spinoffs tilbyder et moderne (om end, hvis vi skal være fair, markant mere letfordøjeligt) take på Austens univers. Her kan du fx finde Stolthed og fordom genfortolket med udgangspunkt i tjenestefolkets perspektiv i Jo Bakers Huset Longbourn, det moderne Pakistan i Soniah Kamals Unmarriageable eller en kaotisk nordamerikansk familie (og et TV-dating-show) i Curtis Sittenfields Eligible

High tea og stive overlæber: Overklassefetich til folket
Det stikker i litteraturformidlerhjertet, men her kan det dårligt undgås: Gør plads for en parade af gamle, (mestendels) hvide mænd. For man kan dårligt opremse den ærkebritiske kanon uden 1900-tallets mestre udi britisk overklassefetich; en meget omtrentlig genre, som spænder over sublim falde-på-halen klassesatire (P. G. Wodehouse), forknyt melankoli (Evelyn Waugh, Kazuo Ishiguro, James Isherwood) og nederdrægtig perfidi (Fellowes) – og hvor alting i reglen er det hele lidt på samme tid.

Fra Brick Lane til Brexit
Den ærkebritiske betyder dog mere end spydig/sorgfulde overklassehistorier: det er også den larmende, vrede, forvirrende, smerte- og glædesfulde symfoni, der udspiller sig hos moderne britiske forfattere, som tackler den sociale virkelighed i dagens Storbritannien. Her går Monica Ali kærligt og humoristisk i kødet på kulturforskelle, chauvinisme og livet i Londons bangladeshiske indvandrermiljø i Brick Lane, mens Zadie Smith fremmaner et varmt, facetteret billede af Londons nordvestkvarter og et harmdirrende portræt af samfundets klasseskel i NW. For den virkelig nostalgi-resistente er der jo også virkeligheden post Brexit. Den hudfletter skotske Ali Smith (ingen forbindelse til foregående Smith, NB) i Efterår; den første bog i årstidsserien, som med underfundighed, visdom og klarhed dokumenterer britisk liv i det 21. århundrede.

 

Materialer