Billedet forestiller en kvinde i en gul trøje. Hun ligger på maven på en sofa med en bog i hænderne.

Når mordet er det mindste mysterium: 5 usædvanlige krimier

31.08.21
Fem krimier ud over det sædvanlige.

Privatdetektiven. Mysteriet. Efterforskningen. Politimanden. Mordet. Det er allesammen elementer, der er med til at bygge en stor del af de krimier, som danskerne er så glade for. Men nogle gange trænger forfatterne til at trække tingene i deres egen retning - nogle gør det ved at gøre deres krimier hyggeligere, andre gør dem mere dystre, og nogle skruer kompleksiteten helt op på 11.

5 usædvanlige krimier

Og så er der de forfattere, som flytter deres mord, efterforskninger og krimihelte over i helt nye sammenhænge, der kan overraske, forundre og tryllebinde læserne. Fem af dem har jeg fundet frem her. For dig, der synes, du kender alle krimier - eller for dig, der bare gerne vil have noget ekstra til dine fortællinger.

ROCK NEKROPOLIS

Der er sket et mord, men offeret er ikke hvem som helst. Ja, faktisk er offeret allerede dødt. For mordet er sket i Rock Nekropolis, byen i vores fælles underbevidste, hvor alle de store stjerner ender, når de dør - og på sin vis lever videre. To privatdetektiver fra den vågne verden sættes på en umulig opgave i denne helt særlige metakrimi af Christian Haun Nielsen.

FREMAD KUN FREMAD

En privatdetektiv hyres til at finde en forsvunden person. Men jagten foregår i en fremtidig storby ved navn Byen, hvor hvert kvarter har sin helt egen præmis. For ikke at nævne bevidsthedstilstand. En hæsblæsende, men også humoristisk krimi af Michael Marshall Smith, hvor man intet kan tage for givet.

BERLIN 404

Der sker en voldsom togulykke i Østberlin, og mistanken vækkes: Var det en terrorhandling? IT-teknikeren Jacob bliver sat sammen med en efterretningsofficer for at udforske sagen - men der, hvor vi afviger fra den gængse thriller, er, at historien ikke foregår før Murens fald, for i Thomas Clemens verden faldt Muren aldrig. I stedet har vi en thriller i et Østberlin, som har lukket sig om sig selv, og det er en spændende scene at agere på.

DE HÆNGTE MÆNDS HUS

Året er 1928, og privatdetektiven Harry Norton modtager tre mystiske pakker, der bliver startskuddet til hans seneste sag. Dennis Jürgensen har de senere år skrevet mere almindelige krimier, men graver man lidt tilbage i tiden, finder man denne (og "Gylperen"), der udspiller sig i H. P. Lovecrafts Cthulhu-mythos. Det vil sige, at den klassiske hårdkogte detektiv godt kan regne med at få selskab af tentakelbefængte monstre og andre vederstyggeligheder fra universets mørke afkroge.

BESEJRET OG BESAT

En mand findes myrdet i lejligheden over en antikvitetsforhandler i London, og overinspektør Douglas Archer bliver sat på sagen. Men ligesom i "Berlin 404" er dette ikke det London, vi kender eller har kendt, for Len Deightons roman foregår i en verden, hvor nazisterne invaderede England allerede i 1940, og Archer arbejder under overvågning af SS. Det er en roman, der både leverer spænding og udbygger en grelt anderledes verden.

God fornøjelse

Janus/ Horsens Bibliotek

Oprindeligt skrevet af Janus Andersen, eReolen.

Tags
Materialer