Billede af et gerningssted, der bliver undersøgt af teknikere.

Oversete krimier, du bør tilføje til din læseliste

16.10.19
Jussi Adler Olsen, Jo Nesbø, Sara Blædel, Michael Katz Krefeld, Camilla Läckberg, og sådan kunne jeg fortsætte et godt stykke tid endnu. Er du ivrig krimilæser, er der stor sandsynlighed for at én eller flere af disse forfattere popper op i hovedet, når du tænker på krimigenren i litteraturen.

Mindre sandsynlighed er der måske for, at du tænker på Martin Österdahl, Lina Bengtsdotter, Claus Lund Rosenkilde eller Mads Peder Nordbo. I hvert fald som de første. Ikke desto mindre vil jeg herunder præsentere dig for fire forskellige krimier af netop de fire forfattere, og forhåbentlig kan jeg inspirere dig til at udvide din krimihorisont og tilføje disse oversete krimier til din læseliste. 

 

Bed ikke om nåde – Martin Österdahl
Bed ikke om nåde er Martin Österdahls debutroman. Bogens hovedkarakter er den svenske agent og ruslandsekspert Max Anger, der har en fortid som frømand i militæret. Da hans russiske kæreste Pasjie forsvinder på mystisk vis i Sankt Petersborg, rejser han til Rusland for at finde hende.

Snart går det op for ham, at Pasjie har været på sporet af en hemmelig organisation, som planlægger et angreb på Vesten og noget tyder også på, at hendes forsvinden er forbundet med Max Angers egen fortid. Bed ikke om nåde er første bog i en serie om Max Anger, og så er den allerede i gang med at blive filmatiseret af et britisk filmstudie. Læs den, hvis du er til actionprægede thrillers og store persongallerier.

 

Annabelle – Lina Bengtsdotter
Endnu en svensk debutroman, nemlig Annabelle af Lina Bengtsdotter. I 2017 vandt Annabelle prisen for Bedste debut ved Crimetime-festivalen i Gotland. Bogen handler om den noget afstumpede og kyniske kriminalinspektør Charlie Lager, som vender hjem til sin lille barndomsby Gullspång i Sydsverige, efter en ung pige er forsvundet.

Sammen med sin kollega Anders og byens indbyggere forsøger hun at finde den unge pige og ikke mindst grave de hemmeligheder op til overfladen, som gemmer sig i det indspiste lokalsamfund. Læs den, hvis du er til psykologiske thrillers og kunne lide tv-serien og bogen Sharp Objects, eller den dansk-svenske tv-serie Broen.

 

Den usynlige bog – Claus Lund Rosenkilde
Med Den usynlige bog er vi tilbage på dansk jord med et plot i bedste Agatha Christie-stil. Til et eksklusivt selskab på Det Kgl. Bibliotek er 13 personer samlet for at fejre åbningen af udstilligen ”Den usynlige bog”, som romanens hovedperson Saxo Haussmann står bag.

Men udenfor raserer en heftig storm og strømmen går bedst som arrangementet er gået i gang. Selskabet er fanget i den halvmørke kælder fra 1600-tallet og pludselig findes en af gæsterne død. Bogen er en del af en serie, og du kan finde den næste i rækken her. Læs den, hvis du er til Agatha Christie og klassiske ”whodunit”-krimier.

 

Pigen uden hud – Mads Peder Nordbo
Pigen uden hud er første bog i serien om journalisten Matthew Cave, der forsøger at holde sammen på sig selv og sin karriere, efter han har mistet sin kone og ufødte barn til et trafikuheld. Bogen her foregår i Grønlands barske natur, hvor fundet af en mumie ude på indlandsisen bliver startskuddet til en velkomponeret krimi med flere sideløbende fortællespor og en page-turner af et opklaringsarbejde. Læs den, hvis du er til Stig Larsson, Jo Nesbø og generelt bare klassisk nordic noir. Du kan finde efterfølgeren her.

 

Herunder finder du de fire værker sammen med en masse andre gode, oversete krimier, som er perfekte til sommerens strandture eller den lange flyvetur.  

Oprindeligt skrevet af eReolen.

Tags
Materialer