Billedet forestiller en dyb tallerken med en ske på bordet ved siden af. I baggrunden kan man se en mand i lilla skjorte.

Suppe på en pølsepind

26.06.22
Med bæredygtighed og stigende fødevarepriser er det blevet en dyd at få ’noget’ ud af ’ingenting’.

En pølsepind er en lille træpind, slagtere i gamle dage brugte til at sætte i de enden af pølser, så de ikke sprang op og indholdet løb ud; altså en slags kødnål, som pølserne tilmed kunne hænges op i, når de for eksempel skulle røges. Men nogle i branchen må åbenbart – ud over stoppede pølser - have solgt en tynd suppe. I hvert fald benyttes indimellem talemåden, ’Så kan der vist ikke koges mere suppe på den pind!’, når nogen tvinger for meget ud af noget småt. For der er ikke megen smag i en pølsepind alene.

Men med stigende priser på madvarer og målet om større bæredygtighed, er det blevet en dyd og nødvendighed at få ’noget’ ud af ’ingenting’. Heldigvis er gode råd ganske gratis på biblioteket. De står i dette tilfælde klar på hylden under 64.1. Her er fire forrygende forslag; find endnu flere efter artiklen.

Billig mad på dyre tallerkener  

Billig mad behøver ikke at gå på kompromis med hverken smag eller råvarer. Camilla Skov giver i "Billig mad på dyre tallerkener: En kærlighedserklæring til vegetarisk budgetmad" både konkrete og spændende opskrifter til langsomme morgener, hverdagsluksus, hjemmelavet takeaway og billige festmåltider. 

Lån: "Billig mad på dyre tallerkener: En kærlighedserklæring til vegetarisk budgetmad"

Kogebog for fattigrøve

Rolf Lund er cand.brom. (levnedsmiddelingeniør) og forfatter til en ægte klassiker på området. "Kogebog for fattigrøve" blev første gang udgivet i 1992. I den opdaterede udgave skærer Rolf Lund ned på forbruget af kød og sætter til gengæld andelen af grøntsager op, ligesom han giver gode tips til at bruge alle resterne i køleskabet i nye retter.

Lån "Kogebog for fattigøve: Billig og bæredygtig mad i farver"

Mæt på budget 

En af de faste kokke på TV2's Go’Morgen Danmark giver i "Mæt på budget" 72 opskrifter på billig og sund mad. Sebastian Randrup tager udgangspunkt i årstidens råvarer og optimal udnyttelse af rester, så madspild begrænsens.

Lån "Mæt på budget"

Prinsessen begrænser kongeligt madspild 

Prinsesse Marie laver blandt andet biksemad med grøntsager, koriander og spejlæg i denne kogebog, som hun sammen med et udvalg af Danmarks dygtigste kokke har bidraget til. 80 familievenlige opskrifter forsøger at udnytte køleskabets rester. 

Lån "Mad med respekt: En familiekogebog, der mindsker madspild"

I forlængelse af bogudgivelsen inviterede Prinsessen DR indenfor i køkkenet, hvor hun og børnene Henrik og Athena forvandlede gamle grøntsager til et kongeligt festmåltid.
Se "Prinsesse Maries kamp mod madspild" online på DRTV"

Inden du smutter omkring bibliotekets hylder og senere griber resterne af gårsdagens kødsovs, kan du lige nå også at tjekke
"Samvirkes Spareråd: De 6 bedste tips til at spare penge på madbudgettet"

Madspild i Danmark

Det nytter at tænke smart. Ikke alene er der penge at spare på madbudgettet, det bridrager også til at nedsætte madspildet, hvis man sørger for at udnytte alle råvarer og rester i køleskabet.

Tilsammen havde samtlige danske husholdninger i 2011/12 et madspild på 261.000 ton. Da det i 2017 senest blev opgjort var tallet faldet til 247.000 ton. Og det går fortsat den rigtige vej.

Regeringen ønsker, at Danmark bidrager til at indfri FN’s Verdensmål nr. 12.3: ”Inden 2030 skal det globale madaffald (inkl. madspild, red.) på detail- og forbrugerniveau pr. indbygger halveres og fødevaretab i produktions- og forsyningskæder, herunder tab af afgrøder efter høst, skal reduceres.”

Besøg Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris side om madspild.


Kilder:
Consumer food Waste in Denmark, 2018.
Food waste prevention in Denmark​, 2017. 

Tags
Materialer