DR Romanprisen 2018 gik til Maren Uthaug

18.06.18
DR Romanprisen 2018 gik til Maren Uthaug for hendes barske og tankevækkende roman "Hvor der er fugle".

Nøje udvalgt
Prisen er blevet uddelt siden 1999, og som sædvanligt har DR Romanklubber på biblioteker landet over læst og debatteret 6 nøje udvalgte danske romaner. Også her på Varde Bibliotek er romanerne blevet debatteret livligt i hele 2 klubber, og meningerne var befriende delte. Hvor der er fugle var dog også en af vores 3 forslag til finalister i begge klubber.

En del ad Aarhus nye litteraturfestival
Prisen blev overrakt på DOKK1 som en del af Aarhus nye litteraturfestival LiteratureXchange og blev sendt direkte i radioen på P1.

Festtaler selv prisvinder
Den lokale digter og oversætter Peter Laugesen, der selv for nylig vandt Blixenprisen for årets skønlitterære udgivelse, overrakte prisen og holdt festtalen. Han talte både om betydningen af at blive anerkendt som forfatter, og om det særlige stof, Maren Uthaugs roman er gjort af.

Glad og stolt
Maren Uthaug var også både glad og stolt. "Det er fantastisk! Det er, som når ens børn får gode karakterer”, sagde hun.

Ting jeg gjorde
Maren Uthaug er nok mest kendt for den daglige Politiken-stribe ”Ting jeg gjorde,” men selv betragter hun det nærmest som en overspringshandling. Det har altid været romanforfatter, hun VIRKELIG ville være.

Ulykke på Uthaug
Maren Uthaugs slægt kommer netop fra Uthaug, en lille forblæst ø i Nord Norge, og det er det barske liv her hun skildrer i Hvor der er fugle. Omdrejningspunktet er øens fyr og de dystre familiehemmeligheder, der foregår bag murene. Alle i fyrpasser-familien er dybt ulykkelige.

Dybere perspektiv
Et af de 5 jury-medlemmer Johan Gaunitz fra Frederikssund fremhævede det dybere perspektiv det gav bogen, at forfatteren fortæller 3 familiemedlemmers meget forskellige historier om de samme begivenheder. ”Livet er aldrig, hvad det umiddelbart ser ud til.”

Vendt tingene på hovedet
Maren Uthaug sagde, at det har været magtpåliggende for hende at vise forståelse for alle 3 personer og deres ulykkelige bevæggrunde, selv om alle faktisk gør noget, som vi normalt anser for dybt forkasteligt. På en måde har hun vendt tingene direkte på hovedet med en sølle forbryder og et stærkt offer.

Stærkt finalefelt
Det var et stærkt finalefelt, Maren Uthaug var oppe imod. Kamilla Hega Holst med Rud, og vinderen af dette års De Gyldne Laurbær Jesper Wung Sung med En anden gren

De 3, der ikke nåede finalen er Jonas Bengtssons ”Sus”, Agnete Friis` ”Sommeren med Ellen” og ”Af den anden verden” af Svend Åge Madsen. Alle 6 er fremragende romaner.

Læs mere om DR Romanprisen og prisoverrækkelsen her

Materialer

Reservér
  • Tegneserie

Sådan overlever du livet : 100 gode råd til teenagere om alt fra alkohol, neuroser og forældre til sex, selfies og kærlighed

Af Maren Uthaug (2018)
Læs mere
Maren Uthaug: Hvor der er fugle
Reservér
  • Bog

Hvor der er fugle

Af Maren Uthaug (2018)
Læs mere
Maren Uthaug: Hvor der er fugle (mp3)
Reservér
  • Lydbog (cd-mp3)

Hvor der er fugle (mp3)

Af Maren Uthaug (2017)
Læs mere
Reservér
  • Bog stor skrift

Og sådan blev det : roman (MagnaPrintserien)

Af Maren Uthaug (2015)
Læs mere
Reservér
  • Tegneserie

Den lyse side : tankestreger

Af Maren Uthaug (2014)
Læs mere
Maren Uthaug: Og sådan blev det : roman
Reservér
  • Bog

Og sådan blev det : roman

Af Maren Uthaug (2013)
Læs mere
Maren Uthaug: Ellers går det godt : tankestreger
Reservér
  • Tegneserie

Ellers går det godt : tankestreger

Af Maren Uthaug (2012)
Læs mere
Reservér
  • Bog

100 hemmeligheder om at være mor : danske mødre går til bekendelse

Af Maren Uthaug (2009)
Læs mere