Keld Conradsen sidder med bogen "Byen og havet" opslået

En glad og stolt Keld Conradsen vinder DR Romanprisen 2023

15.06.23
Keld Conradsen har modtaget DR Romanprisen for sin roman ”Byen og havet.”

Begejstring

Over 100 engagerede og debatlystne DR Romanklubber på biblioteker landet over har ladet sig begejstre af romanen med dens gådefulde fortælling om venskab, akademiske skandaler, familietragedier og jordens geologiske mysterier. Conradsens roman var oppe mod 5 andre fremragende danske romaner, der også blev læst og debatteret.

Unik pris

DR Romanprisen blev indstiftet i 1999 og uddeles af DR hvert år. Prisen er særlig unik, fordi det netop er bibliotekernes mange DR Romanklubber og dermed glødende begejstrede læsere der afgør, hvem der skal have prisen. Det er den eneste pris, hvor det er et must at have læst alle nominerede titler.

Varde Biblioteks klubber

På Varde Bibliotek er de 6 romaner blevet debatteret livligt i hele to klubber, og ”Byen og havet” var med i begge klubbers top 3.

Geolog og filosof

Det har været Keld Conradsens hensigt at formidle sin egen begejstring for sit fag, som er geologi. Han er også filosof, og ”Byen og havet” er en dybdegående og tankevækkende roman, der sender læseren på en tankerejse gennem 3 årtier i Århus` historie.

Selvmord, forsvinden og videnskabelig skandale

Hovedpersonen modtager en kasse fyldt med gamle breve fra hans gamle ven Arvids tante. Brevene viser sig at være fra Arvids geniale mors geologistudiekammerater i 1960erne, og de kaster efterhånden lys over hendes tragiske selvmord, over Arvids mystiske forsvinden 20 år senere, og ikke mindst en skjult videnskabelig skandale. Det viser sig nemlig, at Arvids mors brillante og helt banebrydende forskning blev pure forkastet og ignoreret af det fordomsfulde og mandsdominerede videnskabelige miljø.

Forståelse af fortiden

Hovedpersonens undersøgelser af brevene, Arvids mors geologiske forskning og hans egne erindringer bliver en spejling af hans egen søgen efter forståelse af fortiden

Andre nominerede

De 5 fremragende romaner, der også var nomineret til DR Romanprisen er:  ”Tjeneren og hans søster” af Dorrit Willumsen; ”Pigedyr af Cecilie Lind; ”Pio af Kristian Himmelstrup; ”Livet går over sine bredder” af Lea Marie Løppenthin og ”Strøm” af Michael Holbek.

Skrevet af Karen Kærgård

Tags