Varde Biblioteks forhal med en udstilling med billeder fra bibliotekets nære og fjerne fortid

Jubilæum, jubilæum, jubilæum!

16.05.22
I år har Varde Bibliotek tredobbelt jubilæum. Vi kan nemlig fejre 125 år, 100 år og 40 års-jubilæum i løbet af 2022.

I dag er det en selvfølge, at vi kan tage på det lokale bibliotek og låne bøger om alt mellem himmel og jord, men vi skal faktisk særlig langt tilbage i tiden, før bøger eller evnen til at læse ikke var en selvfølge. Først med folkeskoleloven af 1814 blev det obligatorisk for børn at gå i skole fra 7-årsalderen til de blev konfirmeret. Og selv der kunne pligterne på gårdene fylde for meget til, at læsefærdighederne blev holdt ved lige.

Tredobbelt jubilæum

I år har Varde Bibliotek tredobbelt jubilæum. Vi kan nemlig fejre 125 år, 100 år og 40 års-jubilæum i løbet af 2022.

Det er 125 år siden, at der blev holdt et konstituerende møde for Varde Kommunes Folkebogsamling. Man vedtog et fælles regelsæt og de kommende 25 år havde bogsamlingen skiftende lokaler. Og for 100 år siden fik Varde Bibliotek endelig egne og faste lokaler i Junie Auguste Hansens Stiftelse i Nørregade. I dag ligger biblioteket i Rådhusstræde i forlængelse af det gamle Rådhus. Den 17. maj 2022 er det 40 år siden, at der blev holdt indvielsesreception.

Det fejrer vi med en udstilling på Varde Bibliotek. Her vil du kunne opleve billeder af biblioteket gennem tiden, læse gamle avisudklip med historier om store og små begivenheder, se gamle stempler og snuse dig frem til nogle af de mange små historier, der findes om Varde Bibliotek.

Derudover vil der være mulighed for at dele dit bedste biblioteksminde, og for børnene er der en tegnekonkurrence, hvor de skal tegne deres drømmebibliotek, og er med i lodtrækningen om to biografbilletter.

Bibliotekets podcast: Hvornår var det

Hvis du er nysgerrig på mere om bibliotekets historie, kan du finde afsnittet fra 1. maj i Varde Biblioteks lokalhistoriske podcast. Karen Riisager, der er arkivleder på Varde Lokalhistoriske Arkiv, fortæller bibliotekets historie og også lidt om sine egne oplevelser gennem næsten 40 år som bibliotekar på Varde Bibliotek. Du kan enten finde podcasten her eller sætte dig godt til rette i vores lyttestol i forhallen, mens podcasten spiller. 

Du finder podcasten her.

Varde Lokalhistoriske Arkiv har bidraget med billeder til udstillingen.

Tags