Ung pige læser med en stak bøger ved siden.

Lystlæsning ER vigtig

18.09.20
Lystlæsning har stor betydning for anbragte børn og unges mulighed for at få en ungdomsuddannelse.

Nye undersøgelser viser, at børn og unge, der vokser op på døgninstitutioner, klarer sig markant dårligere i skolen end deres jævnaldrende klassekammerater. Det er ikke fordi, de er mindre begavede end de andre i klassen. Det handler derimod blandt andet om, at deres arbejdshukommelse ikke er så god pga. de begivenheder, de har været igennem og har ført til deres anbringelse. Derudover har læring været negligeret i forhold til de svære oplevelser, de har været igennem.

Kun 24 % færdiggør en ungdomsuddannelse

At klare sig dårligt i grundskolen får desværre også betydning for de unges mulighed for at få en ungdomsuddannelse. Hvor 77 % af alle ikke-anbragte har færdiggjort en ungdomsuddannelse, når de er 25 år, er det kun 24% af de tidligere anbragte. Det er bekymrende tal, fordi vi ved, at skolegang og uddannelse er vigtige elementer i forhold til at klare sig i livet.

Der er forskellige parametre, vi kan skrue på for at hjælpe de anbragte børn. Et af dem er læsning. Det viser sig nemlig, at de anbragte børn, der læser mest, også klarer sig bedst i skolen. Udover at de klarer sig bedre i skolen, giver læsning dem også en mulighed for at få et frirum fra det liv, der godt kan skære lidt.

16-årige Kasper Andersen bor på et opholdssted. Han blev anbragt første gang, da han var 4 år, og han udtaler:
”Jeg har fået øjnene op for læsning i min fritid, efter jeg blev anbragt. Jeg har fået bedre karakterer, efter jeg er begyndt at læse. Og det giver mig et andet univers, jeg kan leve mig ind i, hvor jeg kan få et fristed og komme lidt væk fra det hele”.

Anbragte unge læser ikke

Undersøgelsen viser også, at det desværre kun er 1 ud af 3 anbragte børn eller unge, der læser en bog for fornøjelsens skyld. Det kan vi heldigvis gøre noget ved!

Bøgerne skal være tilgængelige, og de skal appellere til målgruppen. 100 anbragte unge er blevet spurgt om, hvilken handling de gerne vil læse om i bøger. Ud fra deres ønsker er der kommet en ny bogserie med letlæste bøger for unge. Serien hedder MELLEM RUM og består af bøger, der driver af action, smerte, kærlighed og gys.
Det er genialt at spørge udsatte unge om deres ønsker - og så gøre noget ved det! Sikke en læselyst de må få af det.

Bøger med handling valgt af unge

’Mellem rum’-serien er skrevet af kendte forfattere og består af ni forskellige bøger:

  • Slenderman
  • Syndflod
  • Dybt nede
  • En verden til forskel
  • Jeg har altid drømt om det mord
  • Festival
  • Hold gaden eller dø
  • Dagbog fra afgrunden
  • Bøgely, Røvly, Lovely

Find titlerne herunder.

Oprindeligt skrevet af Randers Bibliotek.

Tags
Materialer