Bibliotekernes festival for historie -billede af napoleon

Når historien misbruges – fra russisk propaganda til vikingemyter

19.11.22
Bibliotekernes festival for historie

Historien er fuld af fejl, misbrug, udeladelser og falske fortællinger. Det er en kamp om sandheden, der ofte afgøres af de øjne, man ser på verden med. I lyset af vores egen tids interesse for ligestilling, kvindekamp, racisme – og en hverdag, hvor vi ikke ønsker at pynte på sandheden, kan vi måske se på datidens historie på en anden måde.

Fra den 21. - til 24. november afholder landets biblioteker og Det Kgl. Bibliotek en historiefestival med undertitlen ”Når historien misbruges”.  Se ugens program for Varde Bibliotek

Program:

Mandag d. 21. november kl. 16.30-18.00

Stream live i stuen: Fra leverpostej til Dannebrog

Når vi taler om historiebrug, er det tit politikeres forsøg på at (mis)bruge historien til at forfølge egne politiske dagsordner, der er i fokus. Men der findes mange andre typer historiebrug og faktisk er vi alle historiebrugere. I dette oplæg fortæller Astrid Ø.C. Schriver fra Det Kgl. Bibliotek om forskellige former for historiebrug og om hvordan vi kan forholde os hertil med afsæt i hjemmesiden danmarkshistorien.dk. Kom med og hør om alt fra nationale myter, til leverpostejssælgende vikinger, til den historiebrug vi alle tager del i – om vi ved det eller ej.

Læs mere: https://fb.me/e/5oRPOsufb

Følg dette link for at streame direkte ud i din stue (Fra leverpostej til Dannebrog - om brug af historien og Danmarkshistorien.dk (vimeo.com)


Tirsdag d. 22. november kl. 16.30 -18.00

Stream live i stuen: Kunstens skyggesider

Henrik Holm, museumsinspektør ved Statens Museum for Kunst fortæller om skyggesiderne ved udvalgte hovedværker fra billedsamlingen hos Statens Museum or Kunst. Værkerne kan fortolkes på mange måder og selvom de fleste har et smukt ydre, kan historien bag være mørk og dyster. Henrik Holm fortæller og ser malerierne i lyset af vores egen tids interesse for det, der er overset eller fortrængt i tidens løb.

Læs mere: https://fb.me/e/5jM6PhXsk

Følg dette link for at streame arrangementet direkte ud i din stue (Kunstens skyggesider (webinarjam.com)


Tirsdag d. 22. november kl. 18.50-21.00

Stream live i stuen: Vild med vikinger – (Mis)brug af vikinger i populærkultur

Vi er vilde med vikinger. Vi finder vikinger blandt legoklodser, i reklamer for kødpålæg, i nazismen og i filmatiseringer af MARVELs superhelteunivers ligesom den populære tv-serie 'Vikings' har de hårdføre nordboere som omdrejningspunktet for brutale og spændingsmættede fortællinger.

Mange forbinder vikinger med frådende overfaldsmænd, men hvor stammer vores forestillinger om vikinger og vikingetiden egentlig fra? Og i hvilken grad er billedet af den hærgende voldsmand overhovedet dækkende?

De spørgsmål vil historiker og vært for podcasten Historienørd Henning Romme Lund forsøge at besvare i dialog med historiker Lars Nielsen,

Læs mere https://fb.me/e/34jCB7sCL

Følg dette link for at streame direkte ud i din stue (https://fb.me/e/34jCB7sCL)


Torsdag d.  24 november kl. 18.00-20.30

Varde Bibliotek: Misbrug af historien med Gry Jexen og Anna Libak – Livestreaming

Bliv klogere på Anna Libaks bud på hvordan politik, propaganda og fortællingen om en fælles historie og nationalfølelse kan være et politisk instrument til at udføre en given dagsorden med folkets opbakning.

Hør også Gry Jexen fortælle om glemte kvinder – kvinder, der har haft en stor rolle i historien, men som ikke fylder i vores fælles historie, da de aldrig er blevet skrevet ind i historiebøgerne.

Læs mere og bestil billetter her: Misbrug af historien med Gry Jexen og Anna Libak – Livestreaming | Varde Bibliotek

Nogle har en historie, der bliver fortalt, mens andre har en historie, der bliver glemt. Hvad gør det ved vores opfattelse af historien, når nye stemmer får plads i fortællingen om vores fortid? Se videoen herunder.

Når historien misbruges - videospot