Shakespeare og Verdens Bogdag

15.04.16
Litteraturhistoriens bedst kendte forfatternavn er selvfølgelig William Shakespeare. Den 23. april var det 400 år siden, den engelske digter og dramatiker døde, og det falder, ikke helt tilfældigt, sammen med Verdens Bogdag.

2016 er Shakespeare-år
Verdens bogdag er en årligt tilbagevendende begivenhed, vi fejrer den 23. april. I år er Verdens Bogdag en helt særlig dag, da det samtidig er 400-året for den store dramatiker William Shakespeares død. Over hele verden markeres dette jubilæum, og i det hele taget er 2016 udråbt som Shakespeare-år. 

Konger og lommetyve
William Shakespeares skuespil har opnået status som en slags sekulær bibel – men en bibel blottet for påbud og læresætninger, og som det ikke er nødvendigt at have et andagtsfuldt forhold til. Her møder vi menneskeheden på godt og ondt: fra konger og dronninger til ludere og lommetyve, romerske politikere, græske helte og unge elskende. Alle træder de frem på scenen og viser os deres menneskelighed – og formulerer sig guddommeligt. Shakespeares værste skurke kalder på vores medfølelse, og hans største helte er fulde af fejl. Samme dobbelthed findes i stykkernes opbygning med komiske elementer i tragedierne, og en tragisk dimension i komedierne. Hos Shakespeare er der aldrig langt fra de store spørgsmål til de store branderter. 

Blå bog

  • Født: 1564 i Stratford-upon-Avon, England. Præcis dato ukendt.
  • Død: 23. april 1616 i Stratford.
  • Uddannelse: Ukendt, sandsynligvis ingen.
  • Debut: “The Two Gentlemen of Verona”, ca. 1590 (“De to herrer fra Verona”, 1975). Rækkefølgen af de tidligste stykker er omstridt.
  • Seneste danske udgivelse: Claybourne, Anna og Timothy Knapman: William Shakespeare. Flachs, 2015. (The comedy, history & tragedy of William Shakespeare). Oversætter: Trine Bech.

Læs meget mere om Shakespeare på Forfatterweb.dk. Her finder du også masser af øvrige forfatterportrætter, overblik og indblik i litterære genrer og perioder.

Materialer
Reservér
  • Bog

Samlede skuespil i ny oversættelse. Bind 2, Titus Andronicus : Tvillingerne : Begær og besvær : En skærsommernatsdrøm : Romeo og Julie : Kong John

Af William Shakespeare (2012)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Samlede skuespil i ny oversættelse. Bind 1, De to herrer fra Verona : Trold kan tæmmes : Henry VI, 1-3 : Richard III

Af William Shakespeare (2010)
Læs mere