Toni Morrison er død

07.08.19
En af de helt store amerikanske forfattere er i en alder af 88 år gået bort.

I 1993 blev Toni Morrison den første afroamerikanske kvinde, der modtog Nobelprisen i litteratur. Det Svenske Akademi, der uddeler prisen, gav som begrundelse, at hun i romaner karakteriseret ved visionær kraft og poetisk vigtighed giver liv til et essentielt aspekt af den amerikanske virkelighed.

Hendes forfatterskab kredser om de sortes historie i USA fra slaveriet og frem til moderne tid. Det blev til i alt 11 romaner. 

Toni Morrison er nok især kendt for romanen "Beloved" (på dansk "Elskede"), som hun modtog Pulitzerprisen for i 1988. Bogen handler om en slavemors drab på sin egen baby for at spare det for et liv som slave.

En anden roman, som er værd at fremhæve, er "The bluest eyes" (på dansk "Blå, blå øjne"), som er et opgør med de hvides skønhedsideal, som holder afroamerikanske piger tilbage i selvhad. Hovedpersonen Pecola bliver voldtaget af sin far og tæsket af sin bror. Alligevel forstiller hun sig, at alt ville blive godt, hvis hun bare havde blå øjne ligesom hendes hvide idoler, kvinderne fra filmene og bladene.

Toni Morrison kan i øvrigt takke talk show værtinden Oprah Winfrey for en del af sin store succes. I 1996 startede Oprah sin bogklub og hun havde Toni Morrison med blandt sine favoritter.

Nobelprisen i litteratur
Vær med, når vi fredag den 4. oktober taler om Nobels litteraturpris i BogBaren. Torsdagen efter, den 10. oktober kl. 12.45, sender vi direkte fra Det Svenske Akademi i Stokholm, hvor sidste års og dette års nobelpristagere offentliggøres. Begge arrangementer finder sted på Varde Bibliotek, og alle er velkomne. 


 

Tags
Materialer