Biblioteket har sat et kamera op, der peger på Varde Torv. Derved kan alle døgnet rundt se, hvad der sker på byens mødested. Vi fortæller her, hvorfor kameraet er anderledes end et overvågnings-tv og inviterer dig med på en jordomrejse med alverdens webkameraer.

 

Udsigt over Varde Torv / View of Varde Town Hall Square.
Bibliotekets webkamera er placeret i det gamle Rådhus / The camera is placed in the old Town Hall of Varde, Denmark, Europe.

Baggrund.
Kort før årtusindeskiftet placerede dagbladet Politiken et webkamera, der pegede på Rådhuspladsen. Tanken var at give alle lejlighed til at følge nytårsfestlighederne på pladsen, uanset hvor i verden man befandt sig denne aften. Men kameraet er blevet stående også efter årtusindeskiftet, fordi man fortsat gerne vil give alle mulighed for at følge livet på Københavns store plads.

Over hele kloden.
Det er interessant at se, hvordan verden ser ud. At klikke sig Jorden rundt fra Champs-Elysees i Paris til Bourbon Street i New Orleans. Fra Krakow centrum til Afrikas vilde dyr. Fra Haifa strand til Fuji bjerget - og Varde Torv.

Web-surfere kan kigge hele verden over skulderen, og der er kameraer nok:

Hvad kan man se?
Under solformørkelsen d. 11. august 1999 kunne man følge formørkelsen via kameraer lige fra Indien til Frankrig. Under store storme har man live kunnet følge elementernes rasen overalt på kloden via nettet. Privatpersoner vælger at leve hele deres liv sammen med et webkamera, men også kontorpersonale og familier lukker hele verden ind i deres stuer.
Og ligesom vi kan have interesse i at se billeder fra udlandet, er der måske andre, der vil se, hvordan der ser ud her i Varde, Danmark, Europa.
Globalt - lokalt. Nu kan alle se, om flaget er hejst i Varde, og om der er liv på torvet, uanset om det er torvedag - torsdag - eller der er sammenrend fredag nat. Årstidens gang kan følges: danser studenterne nu - eller er julemanden mon ankommet? Måske er der en koncert i gang lige nu? Du må hellere se efter!

Her går grænsen.
Man kan diskutere om kameraerne er udtryk for en krænkelse af privatlivets fred. Et kamera placeret på et offentligt toilet er selvfølgelig grænseoverskridende. Et kamera sat op på et vandingssted på den afrikanske savanne generer ingen.

For biblioteket og lovgivningen går grænsen der, hvor mennesker bliver fotograferet uden deres viden, og hvor de er genkendelige på billederne. Altså en egentlig personovervågning. På billederne fra Vardes Torv kan man ikke genkende personerne - men man kan genkende pølsevognen, statuen af kong Frederik den Syvende og det danske vejrs skiften.

 

Varde Bibliotek - Rådhusstræde 2 - 6800 Varde - Telefon: 75 22 10 88 - biblioteket@vardebib.dk