Billede af en ruin i Skotland.

Bloody Scotland - skotske krimier på eReolen Global

11.03.20
I Skotland er der en særlig identitet og en stærk følelse af at være skotsk, der også afspejler sig i den skotske litteratur. På den litterære krimiscene har der i Skotland været en stor opblomstring de senere år.

Som ung boede jeg et år i Skotland i den grå granitby Aberdeen, og jeg oplevede, at skotter og danskere har meget til fælles. Det er noget med humoren og sindelaget, de mørke vintre og de lyse somre.

Tartan Noir
Vil du vide noget om det skotske samfund og dets skyggesider, skal du læse krimigenren Tartan Noir. Her kommer vi under overfladen på de kolde og regnfulde storbyer, op i det barske højland eller ud på vindblæste øer. Tartan Noir er en hårdkogt og mørk genre, kendetegnet ved rå realisme men også en sort humor. Detektiven eller kriminalbetjenten er typisk en antihelt, der udforsker volden og de sociale skævheder i storbyens underverden, mens han slås med sine egne personlige problemer. 
 

William McIlvanney, kaldes ’the godfather of Tartan Noir” fordi han lagde stilen med Laidlaw i 1970'erne. Genrens mester er selvfølgelig Ian Rankin, der er en af de mest læste krimiforfattere i Storbritannien. Serien om Edinburgh-kriminalkommissæren John Rebus er meget populær med sin kombination af personligheden, skotsk kultur, whisky og musik. Men i de senere år er der udkommet mange nye forfattere, der skriver i noir-genren på hver sin måde - Val McDermid, Alan Parks, Tony Black, Stuart MacBride, Denise Mina og Malcolm Mackay.
 

Cozy Mysteries
Er du ikke til den hårdkogte noir-genre, foreslår jeg skotske “cozies”, nemlig bøgerne i serien The Bookshop Mystery Series", som er hyggelige og charmerende krimier, hvor volden er nedtonet – selvom der selvfølgelig sker blodige mord indimellem. Du kan også vælge en underholdende og tankevækkende 'medical mystery'-krimi som Ambrose Parrys The Way of All Flesh, der foregår i 1847 i Victoriatidens Edinburgh.

Find de nye krimier på engelsk på eReolen Global
Elsker du en god krimi med et godt plot, finder du mange flere gode krimier på engelsk på eReolen Global. 

Lone U. /Vejle Bibliotekerne

Oprindeligt skrevet af Lone U., eReolen.

Tags
Materialer