Episoder

Find den nyeste episode af ’Hvornår var det?’, og læs mere om de udgivne episoder af podcasten her.

Konflikten om statuen af Frederik VII

Der står en statue af Frederik VII på Torvet i Varde. Men i 1884-85, da det skulle besluttes, hvor statuen skulle stå, blev den en lokal brik i en storpolitisk konflikt. I denne episode kan du høre om uro i byrådet, samfund, demokrati og politik i slutningen af 1800-tallets Danmark, og om hvordan efterdønningerne af den lokale uro nåede helt op i Folketinget.

Eventyrets land: Fra hus og hjem

I 1960’erne begyndte rygterne at svirre. Det nye medlemskab i NATO krævede, at militærets øvelsesterræn skulle udvides. Men da lokalbefolkningen i Vejers, Børsmose, Grærup og Mosevrå forstod situationens alvor, var beslutningen allerede taget. Ekspropriationen af Eventyret Land kunne begynde.

Man talte ikke om krigen

Vi besøger familien Mathisen en aften i januar 1943.  De spiser aftensmad bag nedrullede mørklægningsgardiner. Mod nord kan man svagt fornemme motorstøj. Ingen kan forudse, hvad der snart vil ske på markerne mellem Agerbæk og Fåborg. En voldsom hændelse udspiller sig, men i dag er den næsten glemt. Hvorfor bliver nogle ting en del af historien, mens andre forsvinder ud i glemslen?

Bor Julemanden i Aal Kirke?

Aal Kirke, der ligger i Oksbøl, gemmer på mange fantastiske kalkmalerier. Men hvad betød kalkmalerierne i 1200-tallets Danmark? I denne episode kan du høre om kirkens rolle i middelalderens samfund, den gådefulde Kamprytterfrise, historierne bag de smukke kalkmalerier af Skt. Nikolaus, og om Julemanden gemmer sig et sted i Aal Kirke.

Ånden fra Nymindegab

Den 9. april 1940 blev Danmark besat, og kort tid efter gik arbejdet med etableringen af Nymindegablejren i gang. Men hvad var funktionen af den store lejr, der voksede ind mellem husene i Nymindegab. Hvad bliver den brugt til i dag, og hvorfor taler man stadig om ånden fra Nymindegab?

Byen, der forsvandt

I 1500-tallet blev fiskerlejet Sønderside en økonomisk magtfaktor, og der boede så mange mennesker, at det for tiden svarede til Danmarks 5. største by. Men det vestjyske landskab er foranderligt, og efter 1634 forsvandt Sønderside. Hvor lå fiskerlejet, hvad ved man om det, og hvorfor forsvandt det?

Kunst og kvindesag

I 1868 kom præsten Daniel Luplau til Varde med sin hustru Line og datteren Marie. De to foregangskvinder banede vejen for kvinder, både i kunst og politik. Men i dag er fokus ofte på Marie Luplaus private liv, for var hun og livsledsageren Emilie Mundt en af de første kendte regnbuefamilier i 1800-tallets Danmark?

Miniby, mange fortællinger

Minibyen i Varde er helt unik. Med sine mere end 300 huse i størrelsesforholdet 1:10 viser den Varde, som byen så ud i 1800-tallet. Men den fortæller også en masse historier. Hør Inge Vad Wodskou fortælle om Varde Miniby, minimurerne og byens mange historier.

Vil De låne en bog?

I dag er det en selvfølge, at vi kan tage på det lokale bibliotek og låne bøger om alt mellem himmel og jord. Men hvordan og hvornår fik vi lokale folkebiblioteker? Hør leder af Varde Lokalhistorisk Arkiv, Karen Riisager, fortælle historien om Varde Kommunes biblioteksvæsen.

På FLUGT

I 1945 flygtede omkring 250.000 tyskere til Danmark. Hør projektleder Anne Sofie Vemmelund Christensen for det kommende FLUGT – Refugee Museum of Denmark fortælle historien om Danmarks største flygtningelejr i Oksbøl og få en lille forsmag på, hvad du kommer til at opleve, når museet åbner i starten af juli 2022.

Andelsbevægelsen: Stærkere sammen

På en lille landevej uden for Ølgod ligger et lille, gammelt mejeri med en rød dør. I 1882 fik mejeriet afgørende betydning for, at Danmark blev foregangsland inden for andelsvirksomhed. Hjedding Andelsmejeri er nemlig Danmarks første af sin slags. Hør historien om etableringen af andelsmejeriet og dets betydning for andelsbevægelsen i Danmark.

Gid Djævelen må tage dig!

I Varde døde borgmesterens kone, Karen Otte, pludseligt. Det var klart for enhver, at hun var blevet et ulykkeligt offer for trolddom. En mindetavle i Sct. Jacobi Kirke vidner om et kapitel i den danske historie, hvor trolddomsprocesserne rasede. Hør historien om to af de store trolddomssager fra 1600-tallets Varde og bliv klogere på hekseprocesser og hverdagens angst for ulykke, trolddom og djævelens grimme ansigt.

Blev vi taget ved næsen eller hvad?

I 1924 i den lille landsby Skyhede blev drengen Otto født. Vi kender ham som Otto Frello, en kunstner, der står lidt udenfor den danske kunstverden med sine forunderlige malerier og fantasifulde universer. Men hvad er det, Otto Frello kan med sin kunst, der gør den så enestående? Hør historien om Otto Frellos vej fra bygningsmaler til kunstner, om illusioner, hemmeligheder og en kunstner, der insisterede på, at der ikke er et budskab i hans malerier.

Da gaderne flød med affald

I de gode gamle dage, siger vi med lys i øjnene. Men der er noget, vi glemmer: Stanken. De gode gamle dage var nemlig også en tid med spildevand og skrald i gaden. Rejsen mod et velfungerende renovationssystem rummer historier om konflikter i byrådet, utætte lokumsspande, urent drikkevand og møddinger i hver eneste baggård. I dette afsnit kan du høre Vardes affaldshistorie fra midten af 1800-tallet og frem til den moderne genbrugsplads på Nordre Boulevard, der i år har 30-årsjubilæum.

Kærgård Klitplantage: Giftens kirkegård

Stanken hang så tungt over Grindsted by i 1956, at Grindstedværket måtte se sig om efter et nyt sted at deponere sit spildevand. Valget faldt på det naturskønne område mellem Vesterhavet og Filsø, Kærgård Klitplantage. Dengang forudså man ikke, at deponeringen af 286 millioner liter forurenet spildevand fordelt over 17 år skulle blive en af de værste generationsforureninger i Danmarkshistorien. Hør historien om Giftens Kirkegård og et oprydningsarbejde, der endnu ikke er afsluttet.

Skolegang gennem tiden

Engang var det et privilegie forbeholdt de rige børn at blive uddannet. Men i 1739 kom den første skolelov, der gjorde det obligatorisk for børn at gå i skole. I dette afsnit fortæller tidligere viceinspektør på Brorsonskolen, Gunda Kirkeby, og tidligere historielærer, Else Marie Bruun, om skolehistorie, konfirmationens betydning fra 1739 og frem til 1909, den Vestjyske Skolelov, Ølufvad skole i 1880’erne, skolegang i 1950’erne, læreruddannelse, moderne skolegang og anekdoter fra den nyligt lukkede Brorsonskole i Varde.

Demokrati bag pigtrådshegnet

Frygten for nazismen og de forfærdelige ting, den førte med sig under Anden Verdenskrig, sad stadig i den danske befolkning efter befrielsen i 1945. Og da de danske myndigheder fik ansvaret for 250.000 tyske flygtninge, tog man en beslutning: man ville afnazificere de civile tyskere, mens de var i Danmark.
I denne episode kan du høre museumsinspektør, John V. Jensen, fortælle historien om demokratiseringen af civile tyskere, der havde levet under diktatur, processen med at finde egnede lærere, undervisning af børn og voksne, kritiske læserbreve i Oksbøl-lejrens interne avis og den kulturelle erindring om vores store nabo mod syd.

Fiskerliv og kunstnerkoloni

Før slusen i Hvidesande blev etableret, havde naturens stærke kræfter stor indflydelse på, hvor Ringkøbing Fjords udløb lå. I 1800-tallet lå udløbet ved Nymindegab. Det skabte en naturlig havn, hvor bådene kunne ligge i læ af Holmsland Klit og fiskeriet blomstrede. Hør Stina Troldtoft Andresen fra Varde Museerne fortælle om det hårde fiskerliv, risikoen ved at sejle ud, Dortheas sange om tro, håb og angsten for at miste samt hvordan den autentiske fiskerkultur blev foreviget, da kunstneren Laurits Tuxen kom til Nymindegab.

Karlsgårdeværket

Engang lå der en gård med tilhørende kornmarker, hvor Karlsgårde Sø ligger nu. Søen er nemlig kunstigt anlagt for at kunne drive et vandkraftværk; Karlsgårdeværket. Hør historien om Karlsgårdeværket, om jævnstrøm og vekselstrøm, om gravning af kanaler, om arbejdet med luftledninger og om en dag i 1997, hvor det var tæt på at gå galt. Torben Mølholm fortæller medrivende om Karlsgårdeværkets mere end 100 år lange historie og deler ud af sine egne oplevelser som luftledningsmontør og beboer i Karlsgårde.

Filsø: Dræning og genopretning

Mellem Oksbøl og Henne ligger Filsø. Men det er ikke mange år siden, at området var drænet og naturen kultiveret. Hør historien om Danmarks mest artsrige sø, om lokale kampe mellem lodsejerne, om Nordeuropas mest moderne landbrug og om omkostningerne for naturen. Kirstine Høgh Christiansen fra NaturKulturVarde og formidlingspartner ved Aage V. Jensens Naturfond og medlem af Filsø Naturråd, Merete Vigen Hansen, fortæller historien om søen, der gik fra sø til land og til sø igen.