Amerikansk flag med bog ved siden af

Den amerikanske drøm i krise

08.09.20
USA bygger på fortællingen om den amerikanske drøm, som er en vigtig del af den amerikanske folkesjæl og identitet.

Men troen på USA som mulighedernes land, hvor alle kan blive til noget ved hårdt arbejde, ser i denne tid ud til at smuldre i et polariseret land med større økonomisk ulighed og politisk uro.   
 
Vil du gerne bag mediernes vinkling og få en dybere forståelse af tidsånden og amerikanske familiers vilkår, så har jeg udvalgt en række engelske fagbøger, som du kan låne på eReolen Global.

Amerikanerne som fattige moderne nomader

Som ung var jeg på det klassiske ‘road trip’ i det vestlige USA og nød følelsen af frihed ved at køre ud ad smukke veje i det åbne landskab. Bilen symboliserer den amerikanske livsstil og mobilitet, men er for mange fattige amerikanere blevet det eneste holdepunkt, de har. Nomadland. Surviving America in the Twenty-First Century handler om de mange ældre, der er blevet nomader, fordi de har ikke råd til at bo i et hus længere. Forfatteren Jessica Bruder har fulgt disse ‘workampers’ rundt i USA, hvor de bor i gamle biler og må finde forefaldende arbejde. Jeg glæder mig til at se Nomadland, som netop er blevet filmatiseret med den stærke skuespiller Frances McDorman i hovedrollen, og som får premiere i efteråret 2020.

Trump-familien og drømmen om magt og penge

Donald Trump er de seneste år blevet hovedpersonen i mange fagbøger, som samlet set er brikker i forståelsen af hans personlighed og præsidenttid. Den seneste bog Too Much and Never Enough - How My Family Created the World's Most Dangerous Man af niecen Mary Trump har skabt stor opmærksomhed med sine insiderbeskrivelser af den dysfunktionelle familie. Mary Trump, der har en baggrund i klinisk psykologi, giver i bogen et dybdepsykologisk portræt af Trump-familien og dens kollektive neuroser. Med baggrund i egne oplevelser mener hun, at overambitiøse krav om succes i familien for at opfylde den amerikanske drøm har resulteret i neuroser, destruktive forhold og følelseskulde.

Amerikanske familier og værdier i krise

Blandt Trumps vælgere finder man bl.a. den hvide underklasse, som beskrives i Hillbilly Elegy: A memoir of a Family and Culture in Crisis  af J.D. Vance. Bogen, der handler om en opvækst i Ohio, er en fortælling om udsigtsløsheden i depressionsramte småbyer og trailerparks og om familier, der har oplevet økonomisk nedgang og manglende jobmuligheder.

Bøgerne i denne liste er måske ikke just opløftende læsning - men de giver tilsammen en vigtig dimension af, hvorfor den amerikanske drøm er i krise, så man bedre forstår den amerikanske valgkamp. 


Oprindeligt skrevet af Lone U., Vejle Bibliotekerne

Materialer