Billedet forestiller en lysegul baggrund med ordet "PRIDE" skrevet med store bogstaver, hvor hvert bogstave har sin egen farve.

Juni er Pride-måned!

08.06.23
Gå på opdagelse i LGBTQ+-litteraturen

Pridesæsonen er officielt i gang. Hele juni er international Pride-måned med fokus på rettigheder for og fejring af alle mennesker under regnbuen.

Og med det gode vejr er startskuddet også gået til de mange lokale danske Pride-fejringer med festivaler og parader i flere byer på forskellige tidspunkter sommeren over. Faktisk har Odense allerede fejret sin Pride 20. maj.

LGBTQ+-litteraturen er vigtigere end nogensinde før

Pride er en perfekt lejlighed til at fremhæve en række vigtige LGBTQ+-bøger.

LGBTQ+-litteraturen spiller en afgørende rolle i at give stemme til og skabe forståelse for de udfordringer, LGBTQ+-personer møder. Gennem litteraturen kan vi lære og udvikle os som individer og samfund, uanset om vi er en del af LGBTQ+ eller ej, og litteraturen kan således berøre og berige samfundet og dets læsere. 

I mange år blev LGBTQ+-litteraturen mødt med modstand og censur. Bøger med queer-temaer blev ofte anset som kontroversielle eller upassende og blev sjældent præsenteret i mainstreamkulturen. Heldigvis er der sket en udvikling i accepten af LGBTQ+-litteraturen, der har skabt en voksende anerkendelse af vigtigheden af repræsentation i litteraturen, der bidrager til at forme en mere inkluderende litterær verden. Især i YA-litteraturen til yngre læsere ser vi en opblomstring af bøger med queer temaer og hovedpersoner.

Men netop nu ser vi også en ny, voksende modstand mod queer litteratur. Især i USA, hvor flere stater har forbudt en lang række bøger på skoler og biblioteker. Herhjemme er blandt andet drag for børn på Frederiksberg Bibliotek også blevet debatteret voldsomt.

Censur har fået et opsving, og derfor er det nu vigtigere end nogensinde at holde fast i den frie adgang til LGTBQ+-litteratur.

Litteratur redder liv

Mange undersøgelser viser en markant større mistrivsel blandt unge LGBTQ+personer sammenlignet med andre unge, også herhjemme i Danmark. En højere grad af ensomhed, selvskade og selvmord er gennemgående, men vi ved også, at spejling og anerkendelse gennem litteratur kan hjælpe til, at man ikke føler sig så alene i verden.

Pride-sæsonen er altså ikken kun en lejlighed til at fejre LGBTQ+-fællesskabet, men også til at anerkende og værdsætte den rolle, som litteraturen spiller i at forme vores forståelse og skabe forandring. Lad os i fællesskab fortsætte med at læse og støtte LGBTQ+-litteraturen, så vi kan fremme en verden, hvor alle stemmer og historier bliver hørt og værdsat.

Læs mere om mangfoldighed i Litteratursiden.dks tema og gå på opdagelse i både nye og gamle LGBTQ+-bøger. Vi har fundet en række her. God læselyst og god Pride!
 

Artiklen er skrevet med udgangspunkt i artikel fra Litteratursiden.dk

Tags
Materialer