Kvinde sender et luftkys mod fotografen.

Kærlighed i Coronaens tid

04.04.20
Vi har gennemsøgt eReolen for de bedste kærlighedsromaner, de er alle blå titler, hvilket betyder at du kan låne lige så mange af dem som du vil, hvornår du vil - feel the love

Kærlighed i Coronaens tid:

Florentino må vente 53 år på sin elskede i Gabriel Garcia Márquez ”kærlighed i Koleraens tid”, som af nogen bliver kaldt århundredets kærlighedshistorie – den slags tålmodighed har vi bare slet ikke! Derfor har vi fundet de mest nostalgiske, klassiske, sexede, lyriske, blodsugende og nyforelskede kærlighedshistorier som kan lånes her og nu på E-reolen – ingen begrænsninger, ingen kø, kun lutter instant kærlig tilfredsstillelse til dig i coronakarantæne…

Den allerførste forelskelse –  aaall the feels:


Intet, intet siger vi, føles så intens som den allerførste (gengældte) kærlighed, det skulle da lige være at læse om den. Det kan tø selv gamle forhærdede voksenbibliotekarhjerter op, når Eleanor og Park forelsker sig henover tegneserierne på bagsædet af skolebussen, til lyden af Joy division, the Cure og the Smiths (ja, vi ER gamle).
Anna flytter (temmelig modvilligt!?!) til Paris for at gå i skole, her møder hun den smukke og charmerende St. Clair, som hun forelsker sig hovedkulds i. Det eneste problem er bare, at han allerede har en kæreste, så vil det lykkes Anna at få sit franske kys?
Det er skæbnen, da Arthur og Ben i "Hvis det er os" støder sammen (bogstavelig talt!) første gang på posthuset i New York. Det ser i hvert fald sådan ud. Men efter en række katastrofale første dates, bliver Ben og Arthur måske nødt til at se i øjnene, at universet – og skæbnen, skulle have blandet sig helt udenom. 
It feels so good but it hurts so bad. 

Flere fine første forelskelser:
Hvis bare du var min
Dig og mig ved daggry
For enden af min pegefinger

Kan med fordel læses, mens du lytter til:
Katy Perry ”Teenage dream” 
Justin Bieber “As long as you love me”
Simple Minds ”don’t you”
 

De levede (knap så) lykkeligt til deres dages ende:


Det er ingen hemmelighed, at når de to elskende endelig har fået hinanden, så slutter eventyret for nogen. Kærlighed kan være en besværlig størrelse, fuld af smerte, svig, utroskab eller bare helt almindelig grå hverdag (hvor er roserne, hvor er serenaderne, -hvor? spørger vi!) 
Hverdag er der nok af i Jonas Eika Rasmussens ”Lageret, Huset, Marie.” Elias er først i tyverne, han bevæger sig mellem bofællesskabet Huset, arbejdspladsen Lageret og kæresten Marie, uden rigtig at høre til noget sted, mens Huset og kærligheden langsomt går i opløsning.
Skilsmisseraten er tårnhøj, og det forstår man måske godt, når man har læst Scener fra et ægteskab – et på overfladen lykkeligt parforhold, som hurtigt viser sig at være alt andet. I ”Jeg har elsket” er Chloé blevet forladt af sin mand, men hendes svigerfar tager sig af hende og børnene. Langsomt åbner han op og fortæller sin kærlighedshistorie, hvor han midt i livet møder sin store kærlighed, men ikke tør tage konsekvenserne og forlade kone og børn.

Flere bøger, hvor hjerte rimer på smerte? Læs:
En hun-djævels bekendelser
After
En kvindes hævn
Valravn
Tine

Snøft ned i din kleenex, mens du lytter til:
Lil Wayne ”Something you forgot”  
Righteous Brothers “You lost that loving feeling”  
Bruno Mars “when I was your man”
 

Så tag mit hjerte i dine hænder:


Når digte er bedst, kan de med få ord rumme alle de helt enkle og dog så komplekse følelser som kærligheden er – kort er godt. 
Lad os bare indrømme det med det samme – udvalget i kærlighedsdigte i blå titler på E-reolen er ikke stort. Til gengæld får du ikke mindre end to nobelpristagere i litteratur: Pablo Neruda og Rabindranath Tagore, og en absolut digtbestseller i Rupi Kaurs Mælk og Honning –  lidt, men superstjernegodt!

Læs og lyt til:
Anne Linnet ”en forårsdag” 
Lars H.U.G: ”Elsker dig for evigt” 
Bon Iver ”Skinny Love”
 

You sexy thing:


Nu skruer vi op for varmen! Hvad Harry Potter gjorde for Fantasy, det gjorde 50 shades of grey for den erotiske litteratur. Forlagene har sprøjtet sexede titler ud og bøgerne er den grad kommet ud af soveværelset. I Audrey Carlans hyper populære serie Calendar girl har Mia problemer. Hun skal skaffe en million dollars. Derfor får hun arbejde hos Exquisite Models, hvor hun de næste 12 måneder skal udlejes på månedsbasis. Sex er ikke en del af kontrakten, men kan Mia undgå at lade sig tiltrække af de flotte rigmænd? (Spoiler: Det kan hun IKKE). I Bossman er Reese lige startet nyt arbejde og falder pladask for sin chef. Det må bare ikke ske! Hun prøver at stå imod hans charmerende og flabede væsen, men hvordan gør man det, når følelserne er i kog og flirten så vidunderlig? (Spoiler: Det kan hun IKKE)

Flere hotte titler:
Aftalt spil
Som stjernerne står
Vent på mig
Sexus

Sæt stemningen med:
Ellie Goulding: “Love me like you do” 
Skinz “jeg har en pige”
Barry white ”Can’t enough of your love, babe
 

Dæmoner, vampyrer, mumier og andet godtfolk…


Overnaturlig kærlighed er et hit, måske især i de lidt yngre generationer. Her er elsker dig for evigt, VIRKELIG for evigt. Kærligheden er lige så udødelig som de sexede vampyrer, mumier (?!) og dæmoner som befolker genren. Som det ikke er nok, så smider vi lige en tidsrejsende vampyrelskende heks ind i ligningen. I Heksenat bliver historikeren og heksen Diana hvirvlet ind i en verden fuld af krige, hemmeligheder, korstog og hemmelige selskaber, da hun finder et magisk manuskript. Hun støder også på den 1500 år gamle vampyr Matthew, men deres forhold er en umulighed. (Hint: mon dog…?)
Dominic er dæmon og har vandret på jorden i årtusinder. Han er kendt som oprører mod Lucifer og derfor hadet af sin egen race. Da han møder den faldne engel Tia, må de forene deres kræfter for at bekæmpe helvede på jorden. Mon ikke de falder for hinanden mens de redder verden? (Mmmh)

Flere bøger at blive bidt af:
Vampyrkongen 
Mumien
De sorte skygger 
Dæmonerne fra dybet

Sug følelserne til dig og lyt til:
Meat Loaf ”Bat out of Hell” (!?)
Imagine Dragons ”Demons”
Sia ”My love”
 

Når den franske greve møder den uskyldige guvernante (Spoiler: Det bliver hun ikke ved med at være!):


Kom med en tur ned af Memory Lane, til de kærlighedsromaner, som rigtig mange af os er startet med, da vi (til dels, bevares) voksede ud af ungdomskærlighedsbøgerne. Her møder vi de ultraromantiske, sentimentale, dramatiske og helt helt vidunderlige kærlighedshistorier – med de BEDSTE titler! Vi nævner i flæng: Djævlegreven, De tusinde lampers hus og Kurtisanens hævn. Danielle Steel er en superstjerne i genren og I Zoya tager hun os med til Zarens Rusland. Tvunget af den russiske revolution i 1917 kommer en af zarens slægtninge, den purunge Zoya, til Paris, ribbet for alt. Hendes liv de følgende 60 år rummer kamp, kærlighed og dramatik.

Nyd også:
Den blå diamant
Den sorte opal
Grevinden

Vi garanterer at alt ender lykkeligt med:
Abba ”I do, I do, I do, I do, I do”
Kai Normann Andersen “Titte til hinanden”
John Legend ”All of me”
 

Feel Good:


Feel good er skønne og hjertevarme bøger, med problemer der nok skal blive løst, så alle kan leve lykkeligt til deres dages ende. Lige hvad vi har brug for nu.  Bliv varm om hjertet, og se lidt lysere på tingene, når du har læst f.eks. Den rette beslutning af Jill Mansell: Da Lottie Carlyle forelsker sig i sin nye chef, er der kun én sky i horisonten: hendes børn hader ham inderligt. De er derimod stemt for Seb, som ikke har helt rent mel i posen…

Flere feel good:
Læserne i Broken Wheel anbefaler
Brunstkalenderen
Projekt Rosie.

Det føles godt at lytte til:
Michael Bublé ”when I fall in love”
Frank and Nancy Sinatra “Somethin’ Stupid”
Lou Reed “Perfect day”
 

Værelse med udsigt (Ja tak!):


De klassiske kærlighedsromaner, dem vi alle kender – eller hvad? Nu er det måske tid til at få læst Fornuft og Følelse, så du fatter hvad al den Jane Austen hype går ud på? Du kan også prøve Værelse med udsigt, hvor unge engelske Lucy rejser til Italien på dannelsesrejse. Her forelsker hun sig i George og oplever sammenstødet mellem sine victorianske normer og sin sanselighed samt den moderne tid med øget frihed, lighed mellem kønnene og social mobilitet.  I Émile Zolas klassiker Nana fra 1880, møder vi den unge og smukke kurtisane Nana, der i 1870'ernes Paris fordrejer hovederne på alle de mænd, der kommer tæt på hende. 

Læs også:
Lady Chatterleys elsker
Forførerens dagbog
Den erotiske hamster.

Mens du lytter til disse (ny) klassikere:
Gasolin ”kvinde min”
Sinead O’Connor ”Nothing compares to you” 
U2 “All I want is you”
 

Tags
Materialer