Billede af en bog, hvor siderne er foldet så de former et hjerte.

Nordisk Råds litteraturpris - vindere og nominerede

21.02.20
Nordisk Råds Litteraturpris er blevet uddelt siden 1962. Her er nogle af vinderne og de nominerede.

Interesse for nabolandene

Prisen går til et skønlitterært værk, som er skrevet på et af de nordiske sprog. Formålet med prisen er at øge interessen for nabolandenes litteratur og sprog samt for det nordiske kulturfællesskab.

Efter solen

Jonas Eika (DK)
Vinder 2019 
Samfundskritiske science fiction-noveller er ikke just standardopskriften på en litterær prisvinder. Men novellerne er ’globale i sit perspektiv, i et sanseligt og billedstærkt sprog og med en evne til at tale ind i samtidens politiske udfordringer, uden at man på nogen måde føler sig dirigeret et bestemt sted hen,’ mente Nordisk Råd. 

Ar

Auður Ava Ólafsdóttir (IS)
Vinder 2018
En boremaskine og et tykt reb. Det er rejsegarderoben for islandske Jonas, da han drager mod et land ’som er vant til lig’. Men han får aldrig tid til at udføre selvmordet, for det nye land skal genopbygges efter borgerkrigen. Trods den dystre ramme, er det en underfundig og grotesk fortælling om at starte et nyt liv. 

Indigo. Roman om en barndom

Vita Andersen (DK)
Nomineret 2018
Med et katalog af traumatiserende hændelser i bagagen, føres vi tilbage til forfatterens barndom i 1940erne. Scenerne fra en krads opvækst som uønsket barn gengiver Vita Andersen med upoleret og sugende kraft. Indigo er en heftig fortælling om afmagt, skam og omsorgssvigt. 

Begyndelser

Carl Frode Tiller (NO)
Nomineret 2018
En baglæns fortalt historie gennem hovedpersonen Terjes liv. Fra døende i hospitalssengen til fødsel. Tiller er uddannet historiker og formår indsigtsfuldt at flette historien og fiktionen, men udfolder samtidig et brutalt og stærkt psykologisk portræt. 

Arv og miljø

Vigdis Hjorth (NO)
Nomineret 2017
’Når far og jeg er væk, skal I fire selvfølgelig arve ligeligt’, var beskeden til de fire søskende. Men da faderen døde, var det kun de to mindste, der arvede de eftertragtede sommerhuse i Skærgården. Den ældste datter Bergliot - Hjorths alter ego - finder sig ikke i forskelsbehandlingen og benytter lejligheden til at fortælle sine søskende om faderens seksuelle overgreb.

HOMO sapienne

Niviaq Korneliussen (GL)
Nomineret 2015
Nyskabende og ungdommelig roman, der pirrer tabuer og normer, og som både har vakt opsigt hjemme i Grønland og internationalt. Fem unge grønlændere; to lesbiske, en bøsse, en biseksuel og en transeksuel lever et rodløst ungdomsliv med sex, druk og identitetskriser.

Mine møder med De Danske Forfattere. Et spejlkabinet

Claus Beck-Nielsen (DK)
Nomineret 2014
Som performancekunstner udfordrer Claus Beck-Nielsen konformiteten; her underholder og driller han forfatterkolleger med sin spejlinger. Bogen består af 13 nøgterne og subjektive passager, der fremføres med sikker og selvudleverende snit. Iagttagelser og iscenesættelser med råt og spiddende gnist.

Én af os sover

Josefine Klougart (DK)
Nomineret 2013
En vinterlig fortælling om sorg, tab og det at finde sig selv blandt andre og alene med sig selv, skrevet i et nærværende og legende sprog. ’En smuk behandling af et brudt forhold, der er blevet katalysator for noget af det fineste og mest meditative litteratur, landet længe har set. Wow!’, skrev Litteratursiden.

Renselse

Sofi Oksanen (FI)
Vinder 2010
En dag ligger der en forslået ung kvinde på estiske Alides gårdsplads. Zara er offer for trafficking og på flugt fra sin alfons. Begge kvinder bærer på frygtelige hemmeligheder fra sovjettiden. En mørk fortælling om, hvordan angst og undertrykkelse gentager sig.

Halvbroderen

Lars Saabye Christensen (NO)
Vinder 2002
’Medrivende’, ’tragisk’ og ’ustyrlig morsom’. Anmelderne var overvældede, da denne krønike udkom. Fortælleren Barnums halvbror Fred er resultatet af en voldtægt, og han ved ikke, hvem faren er. Voldtægten hviler over familien hele livet, og som voksen forsvinder Fred pludselig. Barnum selv er en mislykket manuskriptforfatter, netop blevet skilt, og han drikker for meget. 

Hændelser ved vand

Kerstin Ekman (SE)
Vinder 1994
En krimi med mange lag. Den lille søvnige flække med det ildevarslende navn Svartvattnet vågner op til fundet af to bestialske mord. Forbrydelsen forbliver uopklaret i 18 år og lægger en dyne af mistro og ondskab over landsbyen. Romanen blev Ekmans internationale gennembrud.

Hudløs himmel

Herbjørg Wassmo (NO)
Vinder 1987
Den purunge og fattige ’tyskerunge’ Tora begraver sit dødfødte barn, som hun har født i al hemmelighed. Hendes stedfar, som i to foregående romaner har begået overgreb og terroriseret hende, er barnets far. Med trilogien spiddede Wassmo det forarmede Nordnorge i 1950erne. Et miljø hun selv kom fra, lige som hendes egen far udsatte hende for incest.

Uden mål – og med

Villy Sørensen (DK)
Vinder 1974
En essaysamling. Det var en af vinderne i 1970ernes omvæltende politiske periode. Det er Villy Sørensens moralske tanker – bogens undertitel – hvori han beskriver den enkeltes afmagt over for samfundet og samfundets afmagt over for sig selv. Fra Sørensens filosofiske hånd øses der med stor analytisk indsigt og med brede favntag.

Legionærerne

Per Olov Enquist (SE)
Vinder 1969
Efter krigen udviste Sverige 146 baltere til Sovjetunionen. De var frivillige eller tvangsudskrevne i tysk tjeneste, og de ville under ingen omstændigheder overgives som krigsfanger til Sovjetunionen. Men det blev de. Med denne dokumentariske roman spidder Enquist det svenske samfund, som var delt i spørgsmålet om balterne kunne blive i Sverige.

Oprindeligt skrevet af Helsingør Kommunes Biblioteker.

Materialer