Christina Hesselholdt, DR Romanprisen

Christina Hesselholdt får årets DR Romanpris

19.06.17
DR Romanprisen 2017 gik til Christina Hesselholdt for hendes stærke og smukke roman Vivian.

Nøje udvalgt
Prisen er blevet uddelt siden 2000, og som sædvanligt har DR Romanklubber på biblioteker landet over læst og debatteret 6 nøje udvalgte danske romaner. Også her på Varde Bibliotek er romanerne blevet debatteret livligt, og meningerne var befriende delte. Vivian var dog også en af vores 3 forslag til finalen.

Vardenser med i juryen
Det gjorde afgørelsen ekstra spændende, at Birgit Schjællerup fra Varde igen i år var med i den landsdækkende 5 mands jury. Sidste år strandede hun nemlig i et forsinket tog og nåede til sin store sorg og frustration aldrig frem til prisoverrækkelsen. Prisen blev igen i år overrakt i live programmet P1s Litteraturfestival fra DOKK1 Aarhus. Birgit gav udtryk for, at hun følte sig stolt og beæret over at være med i juryen, og udtalte sig begejstret om de dynamiske og spændende bogdiskussioner i vores DR Romanklub her på Varde Bibliotek, hvor bølgerne af og til gik forfriskende højt.

Sidste års vinder
Sidste års prisvinder Ida Jessen kaldte DR Romanklubberne for ”en drøm for litteraturen.” Det kan kun blive en ønskedrøm at få sin roman grundigt og livligt debatteret. Hun var meget begejstret for Christina Hesselholdts fremragende bog. Hun fremhævede ligesom juryen Christina Hesselholdts sjældent smukke sprog. ”Det er som om dit sprog har øjne. Jeg kender kun få, der skriver så lidt floskuløst. Du får os til at se som første gang vi ser.”

Glad for læserpris
Christina Hesselholdt var specielt glad for prisen, fordi det netop er en læserpris, som er valgt udfra en stor grundighed, hvor de nominerede bøger alle er læst ude i DR Romanklubberne. I det hele taget ser hun som Ida Jessen læsekredse som en stor gevinst for litteraturen.

Lysende talent
Vivian handler om en virkelig person, den amerikanske gadefotograf Vivian Maier, en gennemført festoriginal og barnepige, som efterlod sig over 150000 ufremkaldte negativer. Det vigtigste for hende var at finde frem til spændende motiver, ikke at få billederne fremkaldt og eksponeret. De blev fundet ved et tilfælde, og hendes lysende talent som gadefotograf var uomgængeligt og blev hurtigt behørigt berømmet.

Bravt selvstændigt liv
På trods af en traumatisk opvækst levede hun trodsigt et bravt selvstændigt liv, selv om hun af mange blev betragtet som aggressiv og alt alt for meget. Hun kom på både godt og ondt til få stor betydning for de børn hun passede, fordi hun netop insisterede på at vise dem, hvor barsk livet kan være.

Litteratur ind med ske
Christina Hesselholdt ”fik litteratur ind med ske” og drømte allerede tidligt om at blive forfatter. Hun er cand. Phil. I litteraturvidenskab og er uddannet på forfatterskolen. Hun debuterede i 1991 med ”Køkkenet, gravkammeret & landskabet.”

Indefra - udefra
Med Vivian har hun forsøgt sig med noget nyt. Hendes andre bøger er skrevet indefra, udfra egne erfaringer, men Vivian er skrevet udefra udfra et allerede eksisterende materiale, hvilket efter endt research sendte hende ud i en lykkelig skriveproces næsten uden rettelser. Meget betegnende er ”Vivian” også nomineret til den fornemme Nordisk Råds litteraturpris.

Stærkt finalefelt
Det var et stærkt finalefelt, Christina Hesselholdt var oppe imod. Mich Vraa med romanen "Haabet", og vinderen af dette års De Gyldne Laurbær Merete Pryds Helle med "Folkets Skønhed".

De 3, der ikke nåede finalen, er Kirsten Thorups ”Erindring om kærligheden”, Niels Lyngsøs ”Himlen under jorden” og ”Som om” af Kristina Stoltz.  Men der var som sagt stor uenighed. Alle 6 er fremragende romaner. "Erindring om kærligheden" er således også nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Læs om prisoverrækkelsen her

Læs om alle 6 romaner her

Materialer

Christina Hesselholdt: Vivian : roman
Reservér
  • Bog

Vivian : roman

Af Christina Hesselholdt (2016)
Læs mere
Kirsten Thorup: Erindring om kærligheden : roman
Reservér
  • Bog

Erindring om kærligheden : roman

Af Kirsten Thorup (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Himlen under jorden : roman

Af Niels Lyngsø (2016)
Læs mere
Mich Vraa: Haabet : 1787-1825
Reservér
  • Bog

Haabet : 1787-1825

Af Mich Vraa (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Som om : roman

Af Kristina Stoltz (2016)
Læs mere
Merete Pryds Helle: Folkets skønhed
Reservér
  • Bog

Folkets skønhed

Af Merete Pryds Helle (2016)
Læs mere