Konfirmationsgaver

Til konfirmanden: Litteratur for livet

15.03.16
En klassisk bog, der kan læses med nye øjne gennem hele livet, er en oplagt gave til konfirmanden, både ham og hende.

William Shakespeare: Samlede skuespil i ny oversættelse
Ingen over og ingen ved siden af. Den største af alle forfatternavne er og bliver Shakespeare. Læs Romeo og Julie, Kong Lear, Macbeth og alle de andre sprogblomster. Flere hundrede år gamle, men stadig uovertrufne.

Marcel Proust: På sporet af den tabte tid
Sammen med Joyces "Ulysses" og Musils "Manden uden egenskaber" regnes "På sporet af den tabte tid" for et af modernismens vægtigste udgivelser. Myten om værkets utilgængelighed for almindelige mennesker er nem at afkræfte: Læs dette mesterværk, og oplev noget af det bedste, der nogensinde er skrevet.

Søren Kierkegaard: Enten-Eller
Eviggyldig i sin fremstilling af på den ene side den æstetiske forfører, der konstant søger ny nydelse og nægter at lade sig binde, og på den anden side den etiske ægtemand, hvis største glæde er et livslangt ægteskab med kvinden, han elsker. Kierkegaards geniale brug af pseudonymer gør, at han ikke lægger meninger i munden på os, men tvinger os til at vælge: enten eller! Læs bogen, eller læs den ikke - du vil fortryde begge dele.

Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl
Det er en synd at dræbe en sangfugl, lyder en advokats råd til sine børn, da han forsvarer virkelighedens menneskelige sangfugl, en sort mand anklaget for voldtægt på en hvid pige. Harper Lee udforsker med humor voksnes irrationelle holdning til race- og klasseforskelle i 30'ernes sydstats-USA i denne klassiker om ét menneskes kamp for retfærdighed i tiden efter børskrakket.

Marguerite Duras: Elskeren
En selvbiografisk roman om 15-årige Duras' blodrøde affære med en rig kinesisk mand i Vietnam. Som med alt andet, hun skrev, er bogen støbt i et sanseligt, intenst sprog, mens teksten bevæger sig mellem forskellige personer og emner. Læs også "Elskeren fra Nordkina", der er Duras' bearbejdede, filmiske og meget mere detaljerede udgave, som hun skrev som et slags modangreb på filmatiseringen af "Elskeren". 

Jack Kerouac: Vejene
Generationsromanen med den velkendte originaltitel “On the road”, om to beatniks' oplevelser som vagabonder på de amerikanske landeveje. En perfekt sommerbog. Blid og blød som støddæmperne i en amerikansk flyder, der skærer sig gennem det smukke landskab fra kyst til kyst, tværs over det store, nordamerikanske kontinent. En hyldest til USA, men især en hyldest til livet, det skønne.

Albert Camus: Den fremmede
Litteraturen har budt på mange interessante og inspirerende personligheder, blandt andre Harry Haller fra ”Steppeulven” og Dean Moriarty fra Kerouacs ”Vejene”. Og så Meursault fra “Den fremmede”. Hans eksistentialistiske livssyn og ærlighed over for sig selv og sine følelser er bemærkelsesværdigt og dybt inspirerende. Han taler ingen efter munden og har en autenticitet, man skal lede længe efter. En bog om et ægte menneske og en bog at blive klogere af.

Thomas Mann: Trolddomsbjerget
Den unge ingeniør Hans Castorp besøger i tiden op til første verdenskrig sin fætter på et tuberkulose-sanatorium i Schweiz. Det efter planen tre uger lange gæsteophold bliver dog til en årelang indlæggelse, og det giver ham mulighed for at se sit eget liv, Europa, verden og livet i det hele taget lidt på afstand. Hvordan skal vi leve det? Hvordan bruger vi bedst den tid, vi har?

Henrik Pontoppidan: Lykke-Per
Per springer ud af faderens mørke præstekåbe og søger lykken i København som ingeniørstuderende med vilde planer, der kan gøre en positiv forskel for Danmark. Det er ikke vindmøller, men traditioner og etableret konservatisme, han er oppe imod, og kampen synes umulig at vinde. Lykke-Per er fortællingen om livsvalg, sociale klasser, land og by, om at have og ikke have. Denne mursten er måske den bedste danske roman, der er skrevet.

 

 

Materialer
Reservér
 • Bog

Samlede skuespil i ny oversættelse. Bind 1, De to herrer fra Verona : Trold kan tæmmes : Henry VI, 1-3 : Richard III

Af William Shakespeare (2010)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Samlede skuespil i ny oversættelse. Bind 2, Titus Andronicus : Tvillingerne : Begær og besvær : En skærsommernatsdrøm : Romeo og Julie : Kong John

Af William Shakespeare (2012)
Læs mere
Marcel Proust: På sporet af den tabte tid. Bind 1, Swanns verden
Reservér
 • Bog

På sporet af den tabte tid. Bind 1, Swanns verden

Af Marcel Proust (2002)
Læs mere
Marcel Proust: På sporet af den tabte tid. Bind 3, I skyggen af unge piger i blomst, 1 (Nyoversat udgave)
Reservér
 • Bog

På sporet af den tabte tid. Bind 3, I skyggen af unge piger i blomst, 1 (Nyoversat udgave)

Af Marcel Proust (2006)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Søren Kierkegaards skrifter. Bind 2, Enten - eller, første del

Af Søren Kierkegaard (1997)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Søren Kierkegaards skrifter. Bind 3, Enten - eller, anden del

Af Søren Kierkegaard (1997)
Læs mere
Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl
Reservér
 • Bog

Dræb ikke en sangfugl

Af Harper Lee (2014)
Læs mere
Marguerite Duras: Elskeren fra Nordkina
Reservér
 • Bog

Elskeren fra Nordkina

Af Marguerite Duras (2012)
Læs mere
Jack Kerouac: Vejene - det oprindelige manuskript
Reservér
 • Bog

Vejene - det oprindelige manuskript

Af Jack Kerouac (2008)
Læs mere
Albert Camus: Den fremmede (Ved Hans Peter Lund)
Reservér
 • Bog

Den fremmede (Ved Hans Peter Lund)

Af Albert Camus (2003)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Trolddomsbjerget. 1. bind

Af Thomas Mann (1989)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Trolddomsbjerget. 2. bind

Af Thomas Mann (1989)
Læs mere
Reservér
 • Bog

Lykke-Per

Af Henrik Pontoppidan (2006)
Læs mere