Profilbillede af museumsinspektør Lars Christian Bentsen

Om dette arrangement

Tid
13:00 - 14:00
Pris
Fri entré
Bibliotek
Sted
Salonen
Målgruppe
For voksne
Arrangementer for voksne

Byen brænder

26.08.22
Fredagens foredrag, der holdes 2 gange på Varde Bibliotek, er en oplagt historisk introduktion til det nye lokalhistoriske teaterstykke 'Varde brænder,' som spilles på Varde Torv kl. 21.15 fredag den 26/8 og lørdag den 27/8.

Før i tiden lurede brandfaren lige om hjørnet, hvor husene i langt højere grad end i dag var bygget af brandbare materialer. Foredraget tager sin begyndelse i ældre jernalder, århundrederne før år 0, hvor det, der var en katastrofe i samtiden, blev en uvurderlig gave til arkæologien og vores viden om fortiden. 

Museumsinspektør Lars Christian Bentsen tager os med længere frem i tiden, til middelalderen, hvor vi for alvor begynder at have kendskab til foranstaltninger, der skulle afværge brande, som stadig var lige farlige.

Fra 16- og 1700-tallet stiger antallet af bevarede, skriftlige kilder eksplosivt og hermed også vores viden om brande og ikke mindst afværgende forhold og foranstaltninger. Fra samme periode har vi også et langt mere detaljeret kendskab til reglementer, de tidlige brandkorps, deres organisering og ikke mindst detaljerede beskrivelser af selve brandene.

Til slut får du fortællingen om to alvorlige brande i Varde, i 1779 og 1821, og den kongelige ordre om oprettelsen af brandkasser og brandkorps.

Husk at bestille billet
Til alle vores arrangementer er der begrænsede pladser. Derfor er det vigtigt, at du bestiller billet. Så er du sikker på at få en plads og går ikke forgæves.

Bemærk! I kataloget har vi fejlagtigt oplyst, at det lokalhistoriske teaterstykke ”Varde brænder” spilles på torvet lørdag den 27. august og søndag den 28. august. Vi beklager.