Billedet forestiller en mand med skæg. Han synger dybfølt ind i en mikrofon, som han holder med begge hænder.

Krimi for operaelskere

05.07.23
Musik og litteratur hænger sammen på så mange måder! Måske lytter du til en speciel slags musik, når du læser bøger – eller også er der en hovedperson i en bog eller bogserie, som elsker en særlig slags musik. Paul Hjelm, politimand i A-gruppen i Arne Dahls krimiromaner, elsker fx jazz, og forfattere som Ian Rankin, George Pelecanos og Mark Billingham bruger titlen på den ene rocksang efter den anden.

Krimi og opera

Colin Dexters Inspector Morse var som bekendt inkarneret operaelsker. I de første mange bøger om kriminalkommisær Kurt Wallander er han også vild med klassisk musik – især opera efter at have hørt Jussi Björling som ung. Senere ændrer forfatteren Henning Mankell dog hans musiksmag, og Kurt Wallander elsker pludselig Elvis Presley, John Coltrane, Mahalia Jackson og The Spotnicks.

 

Også forfatteren Donna Leon er stor musikelsker, og operaen finder også tit vej ind i hendes bøger. Ofte med referencer til Cosi fan tutte, som af en eller anden grund synes at blive brugt til mordkomplotter med jævne mellemrum, selv om det er en opera, hvor ingen faktisk dør. Donna Leons bøger foregår altid i Venedig og har altid den samme elskede detektiv i hovedrollen: Brunetti. Hans evne til at løse komplicerede sager er på en eller anden måde af sekundær betydning: det er ham og hans familie, man som læser elsker.

 

Operagenren og krimigenren passer rigtig godt sammen – begge genrer er kendt for store følelser; drama, drab, hævn og jalousi. Herunder finder du bøger - med og uden mord - hvor musik spiller en vigtig rolle. Norske Øystein Wiik er faktisk uddannet operasanger, og hans krimidebut Tenoren handler om mord på operasangere i Europa. What's not to like!

Oprindeligt skrevet af Kajsa, eReolen.

Tags
Materialer