Rune Engelbreth Larsen

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Fri entré
Bibliotek
Sted
Salonen
Målgruppe
For voksne
Arrangementer for voksne

Animisme – fra klippekunst til klimakrise/ Rune Engelbreth Larsen

22.04.24
Shamaner og ånder i moderne perspektiver.

Er nogle sten levende, kan skovens træer iagttage dig, og taler dyr til shamaner? Billedrigt foredrag af Rune Engelbreth Larsen om animisme, der er vores betegnelse for den mest udbredte verdensforståelse historisk og geografisk. Animisme er grundlaget for shamanisme, der tidligere blev betragtet som 'primitive' folks ‘besjæling’ af dyr, planter og genstande. Sådan anskues det ikke længere.

Antikkens grækere og romere var animister, jernalderens vikinger og talrige indfødte folk animister, og hundreder af millioner i Sydamerika og Asien er i det stadig i dag. Shamaner er animister, der kendes under forskellige navne i de fleste kulturer historien igennem, hvor deres rolle er at opretholde venskabelige forhold til naturens og kulturens ånder. Men hvad vil dét egentlig sige? Hvordan har vi forstået disse traditioner historisk, og hvad siger historikere og antropologer i dag om sådanne verdensforståelser?

Foredraget tager os på en historisk rejse fra stenalderen og antikken til vikingetiden og nutiden for at finde ud af, hvad animisme og shamanisme er, og måske hvorfor begge dele igen breder sig i dag. Og hvorfor disse anskuelser og traditioner i stigende grad belyses af eksperter, der beskæftiger sig med alt fra antropologi og religion til biodiversitet og klimaforandringer.

Om foredragsholderen

Rune Engelbreth Larsen er idé- og religionshistoriker og forfatter til 20 bøger. Tidligere medlem af Det Etiske Råd (2017-2022) og i dag medlem af Naturfagligt Udvalg i Danmarks Naturfredningsforening. Aktuel i 2024 med bogen 'Animisme - fra klippekunst til klimakrise'.

Logo UGE17
Tags